Община Стара Загора дари модерен анестезиологичен апарат на УМБАЛ “Киркович”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
darenie-UMBAL-2Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров връчи днес на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ като дарение модерен анестезиологичен апарат, който има функции и на интензивен респиратор. Апаратурата е закупена с част от постъпилите средства в специално създадената през пролетта дарителска сметка на Община Стара Загора за борба с COVID-19.

„Апаратът, който даряваме днес, е важен и за пациентите, и за лекарите, и за медицинските екипи, които са поели грижата за здравето и за спасяване на човешкия живот. Апаратът има животоспасяваща функция в борбата с коронавируса, но ще може да се използва и след края на пандемията“ – каза кметът Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че и през следващата година ще продължат действията за закупуване на още апарати. Тодоров е категоричен, че целта е предоставяне на по-качествена грижа за пациентите. Градоначалникът благодари на всички, които се включиха в борбата с пандемията с участие в дарителската кампания.

Припомняме, че през месец април с решение на Общинския съвет в Стара Загора бяха отпуснати 60 хил. лева за закупуването на висок клас анестезиологичен апарат на марка Mindray, който да бъде дарен на най-голямото лечебно заведение в региона. Дареният апарат за анестезия е с двойно приложение и болницата има необходимост от повече такава техника.

Апарати от този вид се използват в операционните зали, но при необходимост и в Клиниката по реанимация за лечение на пациенти, които имат нужда от интубиране и дихателна реанимация, допълни изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев.

При връчване на дарението присъстваха още зам.-кметът на община Стара Загора Жилена Желева и лекари от Клиниката по анестезия и интензивно лечение, които ще работят с апаратурата.

Апаратът за анестезия е от най-ново поколение, избран от специалистите на болницата и е закупен на най-ниската възможна цена. Той ще бъде използван веднага по предназначението, за което е направено дарението, гарантира изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев.

darenie-UMBAL-1Със съдействието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров Университетска болница е получила като дарение от фирми също и шест апарата за кислородна терапия с противоналягане, с които се провежда лечение на болни в Клиниката по реанимация, постъпили с усложнения след заразяването им с COVID-19. Университетската болницата е получила и друга техника – най-вече перфузори, медицински монитори, специализирани легла, като част от тях са постъпили като дарение, а други са закупени.

Преди дни Проф. Йовчо Йовчев е посетил и Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, където миналата седмица беше направено дарение на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували инфекция с COVID-19. При наличие на дарители, каквито вече има и в Стара Загора, този апарат ще позволи да се спасят човешки животи и затова е много ценен, уточни проф. Йовчев и допълни, че е много важно извлечената плазма да се ползва само при пациенти, които имат строго определени и конкретни медицински показания.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн