Георги Гьоков: Не на експлоатацията, не на отнемането на трудовите права

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
В 21 век, когато в Европа усилено се говори за намаляване на работния ден и преминаване на 4-дневна работна седмица, е недопустима въобще темата за полагане на извънреден труд
*
Gyokov„Човек, който не разполага със свободно време и целият живот на когото отива в труд за капиталиста, стои по-ниско от товар на животно. Той е само машина за създаване на чуждо богатство, физически се изгражда, духовно затъпява. При това цялата история на съвременната индустрия показва, че ако капиталът не бъде обуздан, ще доведе цялата работническа класа до състояние на деградация“. С този цитат на Карл Маркс коментира измененията и допълненията на Кодекса на труда Георги Гьоков, народен представител от Старзагорския избирателен район в парламентарната група на “БСП за България“, от парламентарната трибуна.

На базата на научни данни Гьоков заяви: „Увеличената продължителност на работното време и недостатъчната почивка водят до вредни последици, по-голям брой злополуки и грешки, повишени нива на стрес и умора, дългосрочни и краткосрочни рискове за здравето, особено при продължителни периоди“. Той добави, че това е предпоставка за бърза загуба на способност на човека да се труди.

„Неприемливо е, но е разбираемо от страна на работодателите да търсят вратички и законодателни промени, които да им дадат възможност за увеличаване на извънредния труд и да не го заплащат като такъв. Но не е допустимо синдикатите да изпадат в заблуда, че това се прави в интерес на работника. Не е нормално едно Народно събрание да приема такива текстове“, заяви депутатът от левицата.

По думите на социалиста в 21 век, когато в Европа усилено се говори за намаляване на работния ден и преминаване на 4-дневна работна седмица, е недопустима въобще темата за полагане на извънреден труд.

„Единственото справедливо, в рамките на сега действащите разпоредби, е да се увеличи драстично минималният размер на възнагражденията, предвидени в Кодекса на труда, за часовете положен извънреден труд, и да се намалят периодите на въвеждането им. Не на експлоатацията, не на отнемането на трудовите права!“ – заключи Георги Гьоков.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн