Китайски пробив по пътя към създаването на квантов компютър

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Схематична диаграма на квантовата интерференция на светлината (графика: Bunraku, Luo Yihan)

Схематична диаграма на квантовата интерференция на светлината (графика: Bunraku, Luo Yihan)

Най-авторитетното световно списание за наука Science публикува статия на изследователския екип на на Пан Джианвей и Лу Чаоянг от Университета за наука и технологии в Китай, в която се съобщава, че групата е създала действащ прототип на 76-фотонен квантов компютър, наречен “Цзючжан” (“Девет глави”), с производителност 10 милиарда пъти (10 на 14-та степен) по-голяма от производителността на съществуващия 53-кубитов прототип на Гугъл “Plana Bell”, и 1 трилион пъти по-бърз от най-бързия съвременен суперкомпютър – японския „Fuyue“. Новината бе разпространена от китайската информационна агенция “Синхуа”. Първите коментари на експертите са, че ако този прототип действително съответства на заявените характеристики, то това е колосален пробив, който може да се сравни само с появата на първия автомобил или първия компютър. Китайското постижение демонстрира квантово превъзходство – голяма крачка по пътя към създаването на реално работещ квантов компютър, какъвто би могъл в бъдеще да решава най-сложните проблеми пред човечеството, коментират експерти.

Твърди се, че в хода на демонстрацията на работата му китайският квантов компютър за 25 минути решил задача по отбиране на проби на Гаусови бозони, която задача „Fuyue“ би решил за около два и половина милиарда години. Други коментари обаче припомнят, че под въздействието на околната среда се нарушават връзките в квантовата система. За решаването на проблема тя трябва да е максимално изолирана от въздействието на външни фактори. Проблемът обаче в момента не е дори технологичен, а все още научно-теоретичен.

5436675315435
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн