В Индия разработиха геополимерен агрегат от пепелина с широко приложение в строителството

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Най-използваният метод за защита на околната среда при депонирането на пепелина у нас е покриването й с геотекстил

Най-използваният метод за защита на околната среда при депонирането на пепелина у нас е покриването й с геотекстил

NTPC Ltd, най-големият производител на енергия в Индия, успешно разработи геополимерен груб инерт от пепелина. Разработката ще помогне за заместване на природните инертни материали, намалявайки въздействието върху околната среда, съобщи worldcoal.com.

От работата на тецовете на въглища в Индия всяка година остават 258 милиона тона пепелина. Около 78% от това количество се усвоява, а остатъкът остава неизползван и се събира в пепелни диги.

В NTPC са успели да създадат геополимерни агрегати, използващи повече от 90% пепел.

Новият продукт намира широко приложение в строителната индустрия, превръщайки пепелта в екологичен инертен материал, изключително щадящ околната среда. Той не изисква добавянето на цимент в бетона. Геополимерният хоросан на базата на пепелина действа като свързващ агент. Геополимерните агрегати ще помогнат за намаляване на емисиите на въглерод и имат голям потенциал за намаляване на консумацията на вода.

Изследователският проект на NTPC за производство на геополимерен груб инерт от летяща пепел отговаря на законовите параметри на индийските стандарти и е потвърден от Националния съвет за цимент и строителни материали на Индия (NCCBM).
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн