Регионалният бизнес обсъжда Териториалния план за справедлив преход за Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Oblastna administracia 600В късния следобед на 23 ноември 2020 г. в конферентната зала на Областната администрация се проведе координационна среща с регионалния бизнес за подготовка на Териториалния план за справедлив преход (ТПСП), който трябва да бъде изготвен за област Стара Загора във връзка със Зелената сделка на ЕС.

Срещата беше организирана от КРИБ – Стара Загора, Клуба на Работодателя – Стара Загора и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) – Стара Загора. В нея участваха представители на бизнеса от област Стара Загора, както и народният представител Радостин Танев.

Срещата беше открита от Стефан Шоселов с конкретни предложения към Община Стара Загора.

По време на срещата д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР – Стара Загора, представи концепцията на ТПСП като инструмент за финансиране на проекти на местната власт и/или бизнеса от област Стара Загора във връзка със справедливия преход на регионалната икономика към нисковъглеродни технологии.

В срещата взеха участие също:

* Юлиан Попов – Председател на Европейския институт за ефективност на сградите, член на Консултантивния съвет на EIT Climate KIC, политически съветник на Европейската климатична фондация и
* Славчо Нейков – с повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор, включително и като главен секретар на Министерството на енергетиката, комисар в енергийния регулатор, експерт в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел, Директор на Секретариата на Енергийната общност във Виена.

По време на дискусията Радостин Танев коментира част от изказванията във връзка с предложението на Министерския съвет за включването на още 8 области за финансиране от Фонда за справедлив преход (на този етап ЕК посочва следните 3 допустими области: Стара Загора, Кюстендил и Перник). Както и достъпа до високоскоростен интернет и проектозакона за индустриалните зони.

Бизнесът си постави за задача в следващите дни да идентифицира конкретни предложения за проекти към местните власти, както и собствени бизнес-проекти, които да предложи за включване в ТПСП за област Стара Загора.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн