Проф. Жеко Ганев: COVID е следствие от променения състав на въздуха

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Въглеродният диоксид е скрития ключ към овладяване на Ковид-19, заявява старозагорският учен
*
Zheko Ganev 600В спокойно състояние за един час човек вдишва 20-30 литра кислород и издишва 18-25 литра въглероден диоксид. Съдържанието на кислорода в издишвания въздух е около 15%, т.е. организмът утализира едва 6% от атмосферния кислород (който е 21%), а съдържанието на въглеродния диоксид в издишвания въздух е 4,5% – в пъти по-високо, отколкото в атмосферата (0,03-0,04%). С развитието на аналитичните методи стана възможно прецизно да се проследи пътят на въглеродния диоксид в човешкото тяло и да се оцени неговото влияние върху широк кръг физиологични процеси.

В здравия организъм съдържанието на артериалния въглероден диоксид варира в много тесни граници – от 6 до 6,5%, и всяко изменение, дори с 0,1% под и над тези гранични стойности, води до незабавна реакция, насочена към връщането му към нормата. Защо човешкият организъм се стреми да поддържа това ниво на въглероден диоксид в кръвния ток? Обяснение дава ефектът на Вериго-Бор, според който при по-ниско съдържание на въглероден диоксид от указаната норма чувствително се затруднява освобождаването на кислорода от хемоглобина, вследствие на което клетките на човешкото тяло започват да изпитват гибелен кислороден глад, независимо от високото съдържание на кислород в кръвния ток, предизвикано от изкуствената вентилация с чист кислород при Ковид болни. В резултат възниква парадоксално състояние, при което кръвта е наситена в достатъчна степен с кислород, но клетките неистово се нуждаят от него.

Съдържание на въглеродния диоксид под 4% е гибелно за организма. Хипокапнията – ниско съдържание на въглероден диоксид в кръвта, е причина за увеличеното съдържание на липиди в кръвта и активизиране на системата на кръвосъсирване (тромбоза). Установено е, че в човешкият организъм хипокапнията възниква при страхови, истерични и панически атаки. Допускам, че и вирусните инфекции допринасят за това състояние.

Човешкият организъм болезнено реагира и на повишаването на съдържанието на въглеродния диоксид в кръвния ток над горната граница от 6,5%. Хиперкапнията – повишеното ниво на въглероден диоксид, има за последствие нарастването на киселинността (понижаване на рН) на кръвта (ацидоза), с което организмът се въвлича в лабиринт от патологични отклонения – общ дискомфорт, главоболие, слабост, раздразнителност, затруднено дишане, суха кашлица, липса на концентрация, понижаване на имунитета, увреждане на сърдечно съдовата система, изменение в молекулата на ДНК. Въпросните ефекти се проявяват при пребиваване в среда, в която съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата е 0,04-0,06%.

За съжаление в околната среда по настоящем съдържанието на въглероден диоксид значително превъзхожда нормалното, към което човешкият организъм е приспособен в резултат на хилядолетната си еволюция. Концентрацията на въглероден диоксид е претърпяла няколко цикъла на изменение от около 0,018% по време на големите заледявания през холоцена и плейстоцена до 0,028% през междуледниковите периоди. След началото на индустриализацията концентрацията на въглеродния диоксид се увеличила до над 0,04%. Към април 2019 година среднодневната концентрация на атмосферния СО2 в обсерваторията Мауна Лоа е представлявала около 0,0417 обемни процента от атмосферата (равна на 417 ррм). Глобалната средна концентрация на СО2 в момента се увеличава – през 2019-2020 година увеличението е в границите на 5-20 ррм и достига рекордни стойности, което се дължи на множество фактори.

Това е аргументът, заедно с голямото наличие на положителни йони и липса на отрицателни йони в урбанизираната среда, върху който изграждам хипотезата защо короновирусите от семейство бета са силно репрудуктивни точно в този момент. Няколко са факторите, който сме задължени да отчитаме при овладяване на епидемията Ковид-19:

* влияние на йонизацията на въздуха
* въздействие на електрическото поле на въздуха
* влияние на атмосферния магнетизъм
* концентрацията на въглеродния диоксид във въздуха
* наличието на отрицателни кислородни йони в кръвния ток

Допускам, че по различни причини, които няма да уточнявам, не всички ще са съгласни с тези констатации. Но тези мои виждания се подкрепят от редица авторитетни научни институции в Германия, Русия, САЩ и Япония.

Проф. дтн Жеко ГАНЕВ
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн