РЗИ: Изолация поради коронавирус – само след положителен PCR тест

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
RZI 300 1Съгласно Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на Министъра на здравеопазването, на задължителна изолация и/или болнично лечение, както и на задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на лабораторното изследване подлежат потвърдените случаи на COVID-19.

Съгласно Заповед № РД-01-648/10.11.2020 г., Приложение 1, потвърден случай е всеки, отговарящ на лабораторните критерии, а именно – откриване на нуклеинова киселина на SARS-CoV-2 в клинични проби чрез PCR тест. Съгласно същата заповед Министерството на здравеопазването поддържа въведената в експлоатация Национална информационна система за борба с COVID-19, която осигурява централизирано управление и съхранение на информацията за всички потвърдени случаи на COVID-19.

Изследванията с бързи тестове, включително тестовете за откриване на антигени на новия коронавирус, не са критерий за потвърден COVID-19. Положителните резултати от бързите тестове не са основание за поставяне на лицето под домашна изолация. След положителен резултат от бърз антигенен тест се изисква резултат от PCR тест за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата COVID-19, уточняват от РЗИ – Стара Загора.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн