Чешкият Сенат прие забрана на клетките за кокошки-носачки

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Kokoshki v kletkaСенатът на Чехия прие без промени забрана на отглеждането на кокошки-носачки в клетки от 2027 г. Решението взеха след четири часов дебат относно предложените промени в Закона за защита на животните от жестокост. Законопроектът предстои да бъде подписан от чешкия Президент.

Чешкият сенатор Адела Шипова написа в Twitter малко след приемането на забраната: “Изключително щастлива съм, че отново доказахме, че сме ни е грижа за животните, и че след 2027 клетките вече няма да са факт. Радвам се, че усилията на агробизнеса за приоритизиране на печалбата над хуманността и състраданието към животните не успяха.”

Горната камара на Чехия също призова правителството “активно да работи за забрана на клетъчното отглеждане на европейско ниво.” Тя поиска кабинетът да я информира по този въпрос до март. Чешкият Министър на земеделието Мирослав Томан отбеляза, че промяна в тази посока може да се очаква най-рано след година.

В Европа Германия, Австрия и Швейцария също са приели забрани на клетките за кокошки-носачки. Септември тази година бяха входирани над 1,4 милиона подписа от граждани на ЕС за забрана на клетките на територията на Съюза. Сред тях са и подписите на над 26 хиляди български граждани.

“Затварянето на тези нежни птици в клетки е практика, която няма място в едно съвременно общество. При клетъчното отглеждане кокошките за наблъскани в клетки, които са толкова малки, че на една птица се пада пространство не повече от един лист А4 – около 0,06 кв. м. Това място не стига дори за да разперят крилете си.”, обяснява Стефан Димитров от сдружение КАЖИ, които работят по темата у нас.

Близо 2000 компании по света са поели ангажимент да прекратят продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки. Сред тях са и някои от големите вериги в България. У нас според социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено в навечерието на Великден, 76% от потребителите не смятат за морално да се отглеждат кокошки в клетки предвид наличието на по-хуманни алтернативи.

От КАЖИ до края на ноември провеждат рекламна кампания в софийското метро, призовавайки пътуващите да не купуват яйца с код 3 – от клетъчно отглеждане – и водеща към сайта на кампанията: razperenikrile.bg
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн