Започва ремонт на пътя Стара Загора-Чирпан от АМ “Тракия” до с. Богомилово

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420684Тази седмица започва дългоочакваният ремонт на път II-66 в частта му от пътния възел Чирпан-изток на автомагистрала “Тракия” до с. Богомилово, съобщи днес зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Старозагорския избирателен район Емил Христов. Възлагателното писмо вече е факт. “Както знаете, ние вече два пъти включвахме тази отсечка в плановете и заявките на Областно пътно управление – уточни пред медиите Емил Христов. – Поради сравнително високата й стойност (на много места основата на пътя е пропаднала) стигнахме до споразумение с АПИ да разделим участъка на 4 лота. Ние, народните представители от Стара Загора, заедно с областния управител Гергана Микова, разговаряхме многократно с регионалния министър Петя Аврамова. Резултатът е, че до края на седмицата ще започне цялостен ремонт на стойност над 12 милиона лева. Следващият етап, заявено е и водим разговори вече почти година с АПИ, е кръгово движение на входа на с. Богомилово, както и рехабилитация на пътя през селото. През 2021 г. ще включим в плановете на Областното пътно управление и източния участък от път II-66 – Стара Загора-с.Подслон (до границата с област Сливен), който действително се нуждае от ремонт” – сподели Емил Христов.

Общата стойност на 7-те вече дадени възлагателни писма за пътни ремонти тази година в региона е на стойност над 18,3 млн. лева, каза зам.-председателят на Народното събрание.

Освен подмяна на настилката, където има пропадания от Богомилово до магистрала “Тракия” ще бъде сменяна и трошенокаменната основа на пътя, допълни народният представител Радостин Танев. Ще бъдат възстановени отводнителните канали, както и хоризонталната и вертикалната маркировка на пътя, който е един от най-натоварените в община Стара Загора и региона.

Едновременно с това в района на Казанлък започва основна рехабилитация и ремонт на пътя от Долно Сахране до Павел баня, който е използван много от ползващите балнеолечебните санаториуми в курортния град, съобщи депутатът от Казанлък Борис Кърчев. По-нататък във времето ще се прави и отсечката до с. Турия.

Довършва се, макар и с малко закъснение, и ремонтът на големия надлез над жп линиите в Казанлък, който свързва града с “Арсенал” и селата в северното подножие на Средна гора. В очакване на договорените с АПИ средства ремонтът върви с пари от бюджета на Община Казанлък. Краят на строителните работи се очаква след Нова година.

Актуална е и става все по-необходима рехабилитация на 6-километровата отсечка, свързваща Стара Загора с магистрала “Тракия”, която също се подготвя.

По отношение на третата връзка на Стара Загора с “Тракия” се обмисля тя да бъде не на Калояновец, тъй като на юг и на запад връзки има, а за нея да се използва съществуващият надлез по пътя за Раднево. Това ще свърже не само Раднево и минно-енергийния комплекс с магистралата, но и един голям район от населени места югоизточно от Стара Загора.

Стара Загора е заявила пред АПИ и необходимостта от създаване на ново кръгово кръстовище на обиколния път, където той се пресича с пътя от Самарското знаме към Гробищния парк и с. Хрищени.

Емил Христов заяви по време на пресконференцията, че се водят разговори на високо ниво за привличането на максимален ресурс за Стара Загора по линия на „Зелената сделка“ на Европейската комисия.

„На възлова преговорна позиция е кметът на Стара Загора Живко Тодоров и той със сигурност ще защити интересите на Стара Загора. Убеден съм и, че старозагорските народни представители от другите политически сили също ще подкрепят всички действия средствата от „Зелената сделка“ да бъдат насочени в нашия регион, който е най-засегнат“ – каза народният представител Маноил Манев.

Четиримата народни представители от ГЕРБ – Стара Загора работим паралелно за удължаване на срока на работа на комплекс „Марица изток“ и за създаване на достатъчно високоплатени работни места, защото ще дойде момент, когато ще трябва да разчитаме не само на енергийния комплекс, но и на заместваща промишленост, добави Емил Христов.

Извън темата за ремонта на пътната инфраструктура народният представител Маноил Манев съобщи, че след като миналата седмица на второ четене правната комисия на парламента прие Закона за абсолютната 10-годишна давност на дълговете на физическите лица, сега се работи вече и по проектозакона за частния фалит. С това ще се сложи край на “вечния длъжник” и хората ще могат да възстановяват начисто живота си, категоричен е Манев.

P1420689
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн