Старозагорската опера на финал в международен конкурс за иновации в оперното и балетното изкуство

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
EduOpera for Special Youth - Stara ZagoraДържавна опера – Стара Загора получи поздравителен адрес от г-жа Мария Габриел, еврокомисар по иновации, култура, образование и младеж. Той е във връзка с достигането до финала на оперната надпревара за образователни спектакли, организиран от FEDORA – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство.

Проектът „Образователна опера за специални млади хора“ е най-иновативният български замисъл, който съчетава музика, танц и оперно изкуство с образователно-терапевтични цели. С него Старозагорската опера цели да предостави музикални и танцови работилници за млади хора с генерализирани разстройства на развитието, които ще има възможност да се изявят с подкрепата на психолози, млади доброволци и оперни артисти на сцената на Старозагорската опера в специалния интерактивен спектакъл „Аз съм музикант“.

„Нашето вдъхновение и мотивация за реализирането на идеята идва от факта, че оперната музика може да се използва много ефективно в подкрепа на развитието на деца и младежи със специални нужди и ние сме убедени, че ще го докажем чрез идеята ни. Ние вярваме, че нашият иновативен замисъл ще вдъхнови и други културни и социални организации да работят съвместно за развитието на приобщаващи продукции. Благодарим на Община Стара Загора, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Националната асоциация на ресурсните учители – Стара Загора и Международен младежки център – Стара Загора за подкрепата в разработването на идеята и се надяваме да имаме възможност да я реализираме” – споделя директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

На финала Старозагорската опера се конкурира с още 3 изключителни Европейски грандове – оперите на Бирмингам, Венеция и Комо. Победителят ще бъде обявен на 18 ноември, а церемонията ще може да бъде наблюдавана на живо в социалните медии на платформата FEDORA.

Уважаема г-жо Сотирова, уважаеми г-н Драганов,

Благодаря Ви за информацията относно Вашето участие в конкурса на Fedora с иновативен образователен проект.

На първо място бих желала да Ви поздравя за постижението, изразяващо се в класирането Ви за финалния кръг на този много престижен конкурс. Радвам се да науча за Вашите идеи и за начина, по който възнамерявате да направите операта достъпна за млади хора със специални нужди. Този новаторски подход не само съответства на необходимостта да се създаде и разшири аудиторията, като секторите на културата и творчеството бъдат направени достъпни по пътя на приобщаването. Той също така има потенциала да отговори на намеренията, заложени в бъдещата програма „Творческа Европа“, която следва да влезе в сила от 2021 г.

Европейската комисия с гордост подкрепя платформата Fedora в направлението й „Творческа Европа“, тъй като тя дава възможност не само за награждаване на висококачествени оперни и балетни продукции, но и за привличане на частно финансиране за такива дейности чрез наградите си. През последните години платформата въведе нови категории награди, като например тези, за които се състезавате понастоящем, които отговарят на желанието за по-добро взаимодействие между образованието и творчеството. Като комисар, отговарящ и за двете, този подход е особено важен за мен.

При пълно зачитане на работата и независимостта на журито на Fedora, бих искала още веднъж да изразя високата си оценка за Вашия проект и да Ви пожелая голям успех в това начинание.

С уважение,
Мария Габриел
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн