Предстоящи събития в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, 22-25 октомври 2020

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Bibliotekata 30022 октомври 2020 г. (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж
Представяне на стихосбирка „Безвремия” на Искра Енева.

unnamed (17)Искра Енева Георгиева е родена през 1973 г. в гр. Раднево. Магистър е по „Публична администрация” и „Медии и пиар комуникации”. Работила е като директор на Общинския център за култура „Нончо Воденичаров” в Раднево, в момента е експерт „Вътрешна информация и комуникации” в „Мини Марица-изток” ЕАД.

Носител е на наградите „Магда Петканова” и „Раднево” за високи художествени резултати в областта на изкуството и културата и за значителен принос за духовното развитие на Раднево и Общината.

Спектакли по нейни сценарии са поставяни в Кралския театър – Варшава, Зала № 1 на Националния дворец на културата, Държавна опера – Стара Загора, ДТ „Гео Милев” – Стара Загора, Културен дом – Сливен; организатор, сценарист и водещ на много фолклорни празници и концерти в София, Копривщица, Раднево, Павел баня.

Искра Енева Георгиева е автор на 7 стихосбирки („Човешко е”, „Като знак от небето”, „Като бриз от морето”, „Ще говоря с очи”, „Моят град на светлината”, „Безкрайна реалност” и „Безвремия”) и текстове на десетки песни, изпълнени от утвърдени български фолклорни и поп изпълнители.

През 2013 г. е удостоена с диплом за отлично представяне на X Международен фестивал на театъра и литературата в Румъния, а през 2016 г. печели награда на франкофоните в Международния конкурс „Европоезия”, Франция.

Искра Енева Георгиева е член на Съюза на българските писатели и Дружеството на писателите – Стара Загора.
*
23 октомври 2020 г. (петък), 18:30 ч., зала първи етаж
Представяне на книга за ген. Иван Вълков „Тайният: Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат“ (Фабер, 2020) от д-р Чавдар Ангелов – директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа”.

unnamed (18)Монографията описва живота на генерал Вълков, който е бил министър на войната в правителствата на Цанков и Ляпчев, един от организаторите на Деветоюнския преврат, участвал е в потушаването на Септемврийското въстание и по-късно е считан от комунистическа власт за идеолог на т.нар. „Бял терор“, последвал атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г.

„Тайният“ е псевдонимът на генерала, който Държавна сигурност използва в досието си за него през 50-те години на миналия век.
Книгата ще бъде представена от проф. д-р Петко Ст. Петков.
*
25 октомври 2020 г. (неделя), зала първи етаж
VІ Международен кино-литературен фестивал Синелибри 2020 под мотото „Възпитание на чувствата”.
Вход свободен.

16:00 ч. Заливът на тишината (Великобритания 2020), психологически трилър, 93 мин.
Режисьор: Пола ван дер Оест
Сценарист: Карълайн Гудол
По романа на Лиза Сейнт Обин де Теран
В ролите: Олга Куриленко, Клаес Банг, Брайън Кокс, Алис Кридж, Дънкан Дъф и др.
Език: английски, френски, италиански
Субтитри: български
Резюме на филма:
Някои тайни отекват цял живот – така може да се обобщи сюжетът на този умопомрачителен трилър с хичкоковски привкус, с Олга Куриленко и Клаес Банг („Квадратът“) в главните роли. Розалинд е заподозряна в убийството на сина си, но съпругът ѝ Уил е убеден в нейната невинност. Докато не изплува опустошителна истина за миналото ѝ, която я свързва с друго неразплетено престъпление…
Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=HFyupSDAASk
Анотация на книгата:
Розалинд и Уилям имат всички основания да бъдат щастливи: красиви и млади са, тя е актриса, а той – графичен дизайнер. Решават да посетят отново Сестри Леванте на Италианската Ривиера, където някога са прекарали медения си месец. Оказва се обаче, че там ги е завела параноята. Тихият ужас от онова, което може да се случи с двамата, ако някой разбере за бебето им Амадео, чиято идентичност и дори чието съществуване е в основата на болестта на Розалинд.

18:30 ч., Една русалка в Париж (Франция 2020), комедия, фентъзи, романс, 102 мин.
Режисьор: Матиас Малзийо
Сценаристи: Стефан Ландовски, Матиас Малзийо
По романа на Матиас Малзийо
В ролите: Чеки Карио, Роси де Палма, Никола Дювошел, Мерилин Лима, Алексис Михалик, Роман Боринже и др.
Език: френски
Субтитри: български
Резюме на филма:
Наводнената Сена изхвърля русалката Лула до кабарето, където пее Гаспар. Завихря се миницунами, което изцяло ще преобърне живота им.
Прелестната Лула е русалка, която се защитава от мъжете с песен, принуждаваща сърцата им да препускат бясно, докато не се взривят. Наскоро останал с разбито сърце, Гаспар си обещава, че няма да допусне това да му се случи отново. Когато наводнената Сена изхвърля Лула до кабарето, където пее Гаспар, неговият свят се променя. Той, човекът, който е страдал, защото е обичал твърде много, и тя, създанието, което не знае що е любов, ще се научат да общуват помежду си. И да пеят в един глас…
Трейлър: https://www.imdb.com/video/vi1515765529?playlistId=tt9209312
Анотация на книгата:
В средата на юни водите на Сена се надигат изненадващо и заплашват да наводнят Париж. Носят се слухове, че хора изчезват край доковете. Фалиралият музикант Гаспар Сноу няма какво да губи. Когато дочува меланхолична песен край брега на реката, той решава да се притече на помощ. Оказва се, че гласът принадлежи на тежко ранено създание с вид на… русалка.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн