УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” има капацитет да продължи борбата с COVID-19

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
dots-dr-Georgi-ArabadzhievДоц. д-р Георги МинковКлиниката по анестезия и интензивно лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора разполага с необходимите лични защитни средства, медикаменти и апаратура за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. Това съобщи началникът й доц. д-р Георги Арабаджиев (на снимките). Благодарение на държавата, на „Медина Мед“, „Трейс Груп Холд“, „Бултех 2000“, „Кремък“, петролна компания „Зара“, Тракийския съюз на зърнопроизводителите и други дарители, в клиниката няма дефицити.

„За лечението на пациенти с COVID-19 използваме нов апарат, с който се провежда високопоточна кислородна терапия. Имаме и достатъчно количества респиратори от висок клас, произведени от водещи европейски компании, мониториращи системи, перфузори, инфузомати и целия набор от консумативи, които ни гарантират прецизно качество на работа, сигурност за медицинските екипи и пациентите“ – каза доц. д-р Арабаджиев.

Клиниката вече разполага с модерен апарат за плазмафереза, чрез който се отстраняват съществуващи патогенни компоненти и плазмата се връща обратно пречистена в човешкото тяло.

„Имаме нужда от апарат за екстракорпорална мембранна оксигенация. Той ще е от огромна полза не само за лечение на пациенти с тежка вирусна инфекция, като коронавирус, но и при хора със сериозни дихателни проблеми“ – съобщи още началникът на Клиниката по анестезия и интензивно лечение.

„Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора има капацитета да продължи да се бори с COVID-19. Лекарите показват много висок професионализъм и самоотверженост. Изключително много разчитаме на Вирусологичната лаборатория, в която се прави прецизна диагностика на пациенти от няколко области. В нея работят утвърдени специалисти, което я прави една от най-добрите. Направени са над 16 000 PCR теста“ – съобщи заместник-директорът на болницата доц. д-р Георги Минков.

До момента в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ са направени около 2800 бързи тестове. От болницата уточняват, че резултатите от тях не трябва да се приемат с изключителна категоричност. Около 20% – 25% от тях са отчели положителен резултат, като при 5% е потвърдено наличието на коронавирус с PCR тест (Polymerase Chain Reaction, тест за полимеразна верижна реакция). При около 20% от тестваните хора е установено наличие на антитела в организма.

От началото на пандемията до момента са хоспитализирани около 250 пациенти с коронавирус, 39 души са починали.

Паралелно с лечението на пациенти с COVID-19, се осъществяват всички останали медицински дейности в Университетска болница. Болницата разполага с необходимите медикаменти и консумативи, каза още доц. д-р Минков.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн