Спектакълът „Дългият път към звездите“ – науката за космоса на театрална сцена, в Стара Загора на 16 октомври

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
cover_event_turne2020_stara_zagoraТеориите за произхода на Слънчевата система, за земята, космоса и всичко останало, можете да научите не в класните стаи или университетските скамейки, а от научния спектакъл-пърформанс „Дългият път към звездите“. Тази звездна комедия разказва по интерактивен, забавен и хумористичен начин факти от науката за космоса и поставя важни въпроси за бъдещето на човечеството. Спектакълът се играе с голям успех вече трети сезон. Тази есен той ще направи турне из страната, като първото място, където ще се играе, ще бъде в град Стара Загора, на 16 октомври (петък) от 19:00 часа, в зала „Захарий Княжески”. Следващите градове, в които ще бъде представен са Бургас, София, Велико Търново, Русе и Варна.

За първи път тази година, екипът на спектакъла има покана за участие във фестивала Teatro della Meraviglia 2021, който ще се състои в Тренто, Италия в началото на март 2021. Повече информация за фестивала, можете да намерите тук: https://www.teatrodellameraviglia.it/index.html.

В основата на сюжета на научно-хумористичния спектакъл е популярно телевизионно шоу, в което често гостуват световните лидери. Предстоят президентски избори. Джон Ел Иванов, амбициозен астрофизик е основният кандидат, който иска да ги спечели. Насреща му е Денеш Наги, водещият на предаването, чиито пиперлив език не се страхува от нищо. Едно изненадващо разкритие ще бъде направено.

Зад екипа на театралния пърформанс стоят имената на: Андреа Брунело (режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre – Италия), д-р Владимир Божилов (от Катедра „Астрономия“ към Софийския универстиет „Свети Климент Охридски“) и Димитър Узунов (режисьор, сценарист и актьор от Famille Mundi – Париж и Арте Урбана Колектив – София).

„Дългият път към звездите“ е копродуциран от Форум Демокрит, Арте Урбана Колектив и Jet Propulsion Theatre. Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. Турнето се реализира с финансовата помощ на Министерство на културата.

Звездната комедия „Дългият път към звездите“ ще се играе на следните дати, в следните градове:

16.10. – Стара Загора, 19:00 ч., зала Захарий Княжески
17.10. – Бургас 19:00 ч., Хаштаг Студио
24.10. – София 17:00 ч., Дом на киното (от програмата на фестивала АСТ)
30.10. – Варна – 19:00 Фестивален и конгресен център – зала 2
06.11. – Велико Търново 20:00 ч., Там
07.11. – Русе 19:00 ч., Дом Канети

Билети за всички представления можете да закупите онлайн на следния сайт: http://www.arteurbanacollectif.com/the-long-way-to-the-stars.html.

За повече информация и новини, следете Фейсбук страницата на спектакъла: https://www.facebook.com/thelongwaytothestars.

Членовете на екипа на спектакъла „Дългият път към звездите“:

Андреа Брунело има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook. През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера. Той е основател и художествен ръководител на Teatro Portland в Тренто, Италия. Той е и художествен ръководител на Arditodesio Company, театрална компания, създадена през 2002 г., за която е написал и продуцирал над 10 оригинални пиеси, които са представяни в цяла Италия и в чужбина. През 2012 г. Андреа Брунело съвместно с Лабораторията за комуникации по физически науки към катедрата по физика на университета в Тренто създава Jet Propulsion Theatre (JPT). Това е лаборатория за театрално творчество, свързано с науката, учените и научните истории. JPT има за цел да покаже хуманната страна на науката чрез театъра. Брунело понастоящем е свързан с катедрата, където преподава курс Emozionare con la Scienza, за разказване на научни истории и за писане на научни театрални пиеси. Продукциите на JPT са както на италиански, така и на английски, и са представяни в множество театри, университети и училища.

Димитър Узунов е театрален режисьор, сценарист и продуцент. Той притежава магистърска степен по приложни театрални науки от Университета Париж 8. Учил е и актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (CUNY). През 2008 г. основава театрална компания Famille Mundi в Париж и оттогава е нейн артистичен директор. Съосновател е и съръководител на Арте урбана колектив, който продуцира и организира различни събития в България и Европа. Организатор е на Summer Scriptwriting Base (SSB), международен образователен форум за писане на сценарии за различни изкуства и творчески индустрии. SSB събира всяко лято за десет интензивни дни с лекции и уъркшопи участници, лектори и ментори от цял свят. Той е режисьор и сценарист на осем театрални постановки във Франция и България и множество мултимедийни истории. Димитър Узунов редовно дава уъркшопи за разказване на истории, актьорско майсторство и режисура (Франция, България, Великобритания, САЩ, Гърция, Кипър, Египет, Литва и Азербайджан).

Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет и комуникатор на науката. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята. Д-р Божилов е активен популяризатор на науката – носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката (Софийски фестивал на науката, Европейска нощ на учените и др.), където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Съавтор е на две книги, повече от 30 научни и над 80 научнопопулярни публикации. Лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“ от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн