Рекордно много участници в тазгодишния Национален конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Социалната изолация насърчи младите поети
*
Габриела МановаРекордно много млади хора – 142-ма, искат да спечелят статуетката „Златно яйце” – голямата награда от провеждащия се за 37-ми път в Стара Загора Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Социалната дистанция и наложената изолация през пролетта на пандемичната 2020 година са увеличили сериозно броя на пишещите рими младежи – с 50 в сравнение с 2019 г. (93).

Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата на името на Веселин Ханчев имат момичетата – 105 срещу 37 момчета. Свои представители имат всички области в България, като най-много – 36, са от София, а от града-домакин са 9. Много силно участие има и от Шумен – 8, Пловдив – 6, както и от Велико Търново и Бургас – по 5.

Сред изпратилите творби има и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга. Кои ще са лауреатите през 2020 г. в момента преценява жури в състав: Ина Иванова, ВБВ (Васил Видински) и Иво Рафаилов.

Организатори на един от най-старите и дълголетни поетични конкурси в България са библиотека „Родина“, Община Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“. Началото му е през далечната 1984 г., а сред носителите на приза са поети като Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др. Повечето от тях остават в конкурса и като членове на журито, сред които четем още имената на Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Петър Чухов, Марин Бодаков и др.

Статуетката „Златното яйце“, изработена от Костадин Ненов, се връчва от 1995 г. Предишен своеобразен рекорд на участници, 150, е бил отбелязан преди 5 години – на 32-то издание, когато голямата награда взе студентът Богомил Господинов със стиха „Птиците на Лола”.

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата поетична книга със заглавие „Навици” (изд. „ Жанет 45”) на миналогодишната победителка Габриела Манова (на снимката).
https://www.hanchev.rodina-bg.org/
Библиотека „Родина”
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн