Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ – Стара Загора: Спазихме обещанието за една година да решим важни проблеми на хората в Чирпан

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Община Чирпан подписа важно споразумение с МЗХГ и МФ за опрощаване на милиони от задълженията й по наложена преди 4 години санкция по проект
*
press-chirpan (1)„Благодаря на народния представител и заместник-председател на Народното събрание Емил Христов и на областния координатор на ГЕРБ – Стара Загора Пламен Йорданов за това, че през последните 10 месеца бяха пряко ангажирани с решаването на един сложен казус, който постави Община Чирпан в тежка финансова ситуация“ – заяви на пресконференция днес кметът Ивайло Крачолов, издигнат от ГЕРБ и коалиция.

В резултат на общите усилия на 9 октомври е подписано тристранно споразумение между Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на финансите и Община Чирпан, с което на местната администрация се опрощават 80% (6,340 млн. лева) от главницата по наложена санкция от Държавен фонд „Земеделие“ през 2016 г., по време на мандата на кмета на БСП Кичка Петкова. Санкцията е за проект за изграждане на водопроводна мрежа в селата Гита, Зетьово и Свобода, чието изпълнение не отговаря на критериите.

„Благодарение на споразумението спира начисляването на лихви, които на месец са в размер на 60 000 лева. Водим разговори и с Националната агенция за приходите за разсрочено плащане на натрупаните лихви и ДДС в размер на 2,3 млн. лева. След като изчистим финансовото бреме, което наследихме, Община Чирпан ще бъде извадена от списъка на длъжниците на бюджета и ще може да кандидатства за европейско финансиране през следващия трети програмен период“ – каза Ивайло Крачолов. Той допълни, че новото общинско ръководство работи в синхрон с Общинския съвет и получава голяма подкрепа за изпълнението на програмата си от Емил Христов, кмета на Стара Загора Живко Тодоров и Пламен Йорданов.

„Ангажиран съм с решаването на проблемите в Чирпан не само като народен представител, но и лично, защото в лицето на кмета на общината виждам човек, който иска да преобрази града по възможно най-добрия начин. Ще продължим да бъдем заедно, чака ни още много работа“ – заяви Емил Христов.

„Подписването на тристранното споразумение е от голяма полза за всички граждани на Чирпан, защото оттук нататък Общината ще може да кандидатства за европейско финансиране. Затова с народния представител Емил Христов и с кмета положихме много усилия. Това беше и основното ни предизборно обещание, че имаме план как за една година да решим проблема с наложената финансова санкция. Това е начинът, по който нашият екип работи и ще продължи да следва – прагматизъм, реални действия, конкретика и ясна програма“ – заяви областният координатор на ГЕРБ – Стара Загора Пламен Йорданов.

“Независимо от наследените затруднения, не сме спрели да работим по програмата, която сме си поставили – каза кметът Ивайло Крачолов. – Естествено не с този темп и с този видим резултат, с който искаме, но администрацията и Общинският съвет работят динамично и в добър диалог, така че нещата да се случват. Всичко, което можем да направим чисто организационно, или с по-малко финансови средства, го правим. Дано то да бъде оценено. Очакванията на хората са големи, но нека да е ясно на каква база стъпваме. Вече подготвяме отчета за годишнината от мандата и в 90% се движим в режим на изпълнение на това, което сме поели като срокове. Това ще бъде публикувано. Отделен въпрос е, че при нас Община Чирпан за пръв път представи програма, по която всеки може да следи какво е изпълнено.”

Специализираната прокуратура продължава работата си по изясняване на причините, довели преди 4 години до тежкия за Общината и гражданите проблем, стана ясно по време на пресконференцията.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн