Посланикът на Дания посети Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_0570IMG_0558Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, посланик на Дания, е на посещение в Стара Загора. В общината днес той се срещна с Иванка Сотирова, зам.-кмет и Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“.

„За пръв път идвам във вашия град и установих, че е много красив и много добре сложен. Прочетох доста неща, преди да дойда и разбрах, че се развива много добре“, сподели гостът. Той пожела да научи повече за Стара Загора. Разказа още, че ще посети Тракийския университет и ще има среща с ръководството му. Надява се, че ще могат да установят контакти между Тракийския университет и Университета в Копенхаген.

Иванка Сотирова запозна госта с историята и съвременното развитие на Стара Загора. Бе засегнат и проблемът с бъдещето на комплекса „Марица-изток“ и влиянието върху старозагорската икономика.

Посланик Якобсен разказа за дейността на датското правителство свързана със зелената енергия и препоръча да се търсят възможности за добиване на енергия от вятъра и слънцето.

Иванка Сотирова говори и за културно-историческото развитие на Стара Загора. Гостът пък обясни, че посолството участва във филмови фестивали в цялата страна. Обсъди се идеята за седмица на датското кино в Стара Загора. Възможностите за посещение на датски туристи, особено за спа туризъм на Старозагорските бани също бе сред темите на разговора.

Иванка Сотирова връчи на госта реплика на параден римски шлем-маска от I век, използвана от конник, намерена край Стара Загора, както и албум и филм за Стара Загора.

Посланик Якобсен пък и подари красива фотография с анемони, дело на негов близък приятел.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн