Издават мемоарите на спасителя на българските евреи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Автобиографията на Димитър Пешев се завръща след 16 години в издание на „Българска история“
*
65365321678724Без съмнение Холокостът е едно от най-мрачните събития в човешката история. И макар в разгара на Втората световна война, съдбата на милиони невинни хора да изглежда обречена, народът на една от държавите съюзници на Нацистка Германия успява да защити своите евреи. В началото на 40-те години в България се заражда впечатляващо по мащабите си обществено движение в защита на сънародниците ни, застрашени от депортиране в лагерите на смъртта.

Общите усилия на влиятелни духовници от Българската православна църква, на представители на политическия елит, но най-вече – на обикновените граждани, се увенчават с успех и хиляди животи биват спасени от хватката на Хитлер.

Сред личностите, имащи основна заслуга за тази доблестна постъпка, е Димитър Пешев – една от добре познатите политически фигури на междувоенния период.

Юрист по професия, Пешев заема редица отговорни постове. Той е народен представител, министър на правосъдието и подпредседател на Народното събрание. През годините се отличава като политик със самостоятелна, категорична, а на моменти и „неудобна“ позиция.

Именно заради критиката си към определени действия на управляващите отпреди 9 септември 1944 г. Пешев неведнъж попада в политическа изолация. Съдбата е още по-неблагосклонна към него, когато новата власт го изправя пред Народния съд с обвинения за фашистка дейност и антисемитизъм.

Това разказват от сдружение „Българска история“, които преди броени дни издадоха спомените на Димитър Пешев. Автобиографията на спасителя на българските евреи излиза едва за втори път – шестнайсет години след първото си публикуване.

От издателството допълват, че в книгата не намират място сензации, скандални твърдения или украсени истории. Вместо това тя предлага един задълбочен и трезв поглед върху случващото се в държавата от гледната точка на човек, борил се за утвърждаването на парламентаризма и правовия ред – нещо така важно и в днешни дни, казват от сдружението.

Заглавието ще бъде налично на литературния пазар в края на настоящата седмица.
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн