Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_0211IMG_0029С Божествена света литургия започна честването на 5 октомври – Ден на Стара Загора и 141 години от възстановяването на града. Тя бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. След това литийно шествие водено от владиката и кмета Живко Тодоров стигна до парк „Пети октомври“, където бяха поднесени венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора“.

Водосвет и отечески богослов отслужиха митрополит Киприан и свещеници от епархията. Крепко здраве, мир и душевно спокойствие на гражданите, просперитет на нашия град, пожела владиката. „Днес празнуваме новото Възкресение на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството. Св.апостол Павел казва: „ А сега оставят тия три: вяра, надежда и любов, но по-голяма от тях е любовта“, допълни Киприан.
Точно в 10.30 часа на площада пред общината бяха издигнати националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

„Честит празник, старозагорци. За мен е голяма чест да връча символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания кмет на Млада Загора. Стара Загора винаги е била с древна история, но в същото време и в крак с времето. Традицията за избор на млад кмет за нас е много важна, ние толерираме младите хора, защото те са настоящето и бъдещето на нашия прекрасен град.“,каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той поздрави 24-тия кмет на Млада Загора Боряна Патеркова, като й пожела да продължава да води младите хора по най-добрия начин през своя едногодишен мандат.“Нека младият кмет и екипът, с който ще работи, да направят така, че много млади хора да бъдат ангажирани с делата на нашата община“, допълни градоначалникът.

След това той предаде символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора. „Пети октомври е денят, в който показваме своята обич към нашия град. Град с хилядолетна история и светло бъдеще. Благодаря на всички за оказаното доверие, благодаря на всички институции, които показват, че гласа на младите е чут и нашето мнение има значение. Осъзнавайки отговорността на поетия ангажимент, обещавам, че през тази една година аз ще работя много съвместно с община Стара Загора, за да стане нашият град още по-чист и по-дружелюбен към нас – младите. Вярвам, че ние сме бъдещето, а Стара Загора е нашето светло утро“, каза в словото си новоизбраният кмет на Млада Загора .

141 балона полетяха към небето с посланията на най-малките граждани на Стара Загора за много радост и щастливо бъдеще.

В празника се включиха още депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците й, заместник-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Янчо Калоянов и Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, много общински съветници, представители на партии, сдружения и стотици граждани.

Празничната програма продължи с фолклорен концерт „Поздрав от децата на Стара Загора“ с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при ЦПЛР и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при читалище „Родина – 1860“.

В 16.30 часа в парк „Артилерийски“ ще има концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2020“ ще бъде открита в 17.00 ч. в Зала „Байер“.

Кулминацията на празника започва в 18.00 часа на площада пред Общината.

Старозагорецът Стефан Вълдобрев – актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор, който през май навърши 50 г., ще представи авторската си „Книга за песните“. Поздрав към старозагорци ще бъде концертът на групата му „Обичайните заподозрени“.

IMG_0183IMG_0217

IMG_0179IMG_0279

IMG_0250IMG_0274

IMG_0001IMG_0065

IMG_0053IMG_0054

IMG_0116IMG_0095

IMG_0119
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн