61-ва Стрямска механизирана бригада чества 28 години от създаването си

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5617 (Large)IMG_5596 (Large)61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово отбеляза днес 28 години от създаването си. На честването присъстваха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова (бригадата е дислоцирана в три гарнизона – Карлово, Казанлък и Плевен), кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на Сопот Веселин Личев, бивши командири на военното формирование.

61-ва Стрямска механизирана бригада е създадена на 2 октомври 1992 г. със заповед на министъра на отбраната на Република България. Бригадата е наследник на бойните традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски пехотен полк и 11-а танкова бригада.

С поздрав към военните и цивилните от състава на бригадата се обърна бриг.ген. Деян Дешков. „Вие сте достойни наследници на онези воини, които проляха кръвта си за свободата и независимостта на България. Бъдете горди със своята бригада! Вашият път оттук нататък е само напред и нагоре!“ – каза бриг.ген. Дешков.

Емил Кабаиванов също поздрави военните по случай техния празник. „По време на Възраждането нашият край е бил люлка на идеята за национално освобождение. Днес в Карлово се намира ядрото на сухопътните войски на Българската армия“, заяви кметът а Карлово.

По случай годишнината бяха връчени награди на отличили се военнослужещи.

Свещеници от Пловдивската епархия отслужиха тържествен водосвет за здраве и благоденствие.

Ротите от състава на Бригадата преминаха в тържествен марш под звуците на военния духов оркестър.

Официалното честване на годишнината приключи с демонстрация на способности по преминаване на многофункционално съоръжение от типа „полоса”, целящо повишаване на физическата и психологическа подготовка и издържливост на военнослужещите. Бяха демонстрирани също елементи от тактическо привдижване по бойното поле и нови варианти на напълване и изпразване на оръжието, както и основни моменти от алпийската подготовка, водена от формированията на Бригадата.

IMG_5602 (Large)
#

социални бутони


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн