Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ откриха в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9601 (3)IMG_9587В Световния ден на музиката днес за пръв път отвори врати новият Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Той се помещава в сградата на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20, която бе дарена на Община Стара Загора от сестрата на професора Мария Жекова.

На официалното откриване присъстваха дарителката Мария Жекова, зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Красимира Чахова, секретарят на Общината Делян Иванов, главният архитект Виктория Грозева и общински съветници. Тук бе и областната управителка Гергана Микова, както и Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието, представители на културни институции, граждани.

Архимандрит Богослов и свещеници от Старозагорската митрополия отслужиха водосвет за здраве. След това Мария Жекова и Милена Желева прерязаха лентата пред ремонтираната сграда.

„Честит празник на музиката – в нея няма случайни неща. В деня, когато честваме музиката, откриваме този дом, свързан с името на Петър Жеков. Радвам се за това, което направих в името на брат си. Общината имаше нужда от тази сграда. За да бъде факт залата, споделих идеите си с кмета Живко Тодоров и той ги прие веднага“, развълнувано сподели Мария Жекова. Тя благодари на всички, които са помагали културният център да стане факт.

„Пожелавам на децата, които ще влязат в този дом, да имат успех и с гордост да произнасят името на Петър Жеков. Да прославят Стара Загора и извън границите на България, за да научат хората, че тук имаме даровити деца“ – допълни дарителката.

Актрисата Галя Александрова разказа за живота и творческия път на Петър Жеков и на неговата сестра Мария Жекова, които 78 години са вървели заедно по пътя на музиката.

Прозвуча Химнът на Стара Загора, чийто автор е Петър Жеков.

„Днес е истински празник за Стара Загора. Общината ще направи всичко възможно Вашата воля като дарител да бъде спазена“, каза Милена Желева. Тя обясни, че предстои новата зала да бъде оборудвана с професионално озвучаване и допълнително осветление, ще се обзаведат и горните етажи. „Очакваме вече концертите на даровитите музиканти, проявите на театрали и художници. Това е техният дом“, допълни зам.-кметът.

Розета Величкова, директор на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова” в Стара Загора, също благодари на Мария Жекова за безценния дарителски жест, който може да извърши само човек с отношение към музиката и децата.

Тя изказа и благодарност и към кмета Живко Тодоров за реновирането на сградата, където децата ще намерят своя творчески уют.

Проф. Илия Димитров, дългогодишен приятел на семейството, обяви, че дарява цялата си юбилейна изложба от картини на центъра.

Ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ и певци от Държавна опера Стара Загора изнесоха концерт по повод откриването на културния център.

IMG_9643IMG_9660

IMG_9668IMG_9627
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн