Първите млади гвардейци в област Стара Загора бяха сформирани в Казанлък

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
22 (Среден)15 (Среден)Церемония по тържествено освещаване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър при ПГ „Иван Хаджиенов“, град Казанлък се състоя днес на площад „Севтополис“ в град Казанлък. Младите гвардейци от Града на розите стават пионери за област Стара Загора. В отряда са включени 24 ученици, а в Духовия оркестър – 12 младежи от 9 до 11 клас.

Церемонията започна с освещаване на гвардейското знаме от Негово преподобие архимандрит Богослов от Старозагорската епархия, в съслужие със старозагорски и казанлъшки свещеници.

„Днешният ден ще остане в историята на Казанлък със своята не само тържественост, но и със своята способност да променя града към по-добро.“, заяви в приветствието си Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари за огромните усилия на едно от най-престижните училища в града и припомни как Община Казанлък решава да възвърне един от символите на града със закупуването на инструменти за духов оркестър, изгубен във времето. Галина Стоянова разказа как единствено директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ Марияна Демирева се осмелява да приеме предизвикателството. „Резултатът от амбицията и труда на всички в училището виждате днес.“, посочи Кметът. Тя им благодари за усилията и връчи Знака на Община Казанлък „Защото те имат правото да държат този знак с гордост и уважение към всички казанлъчани.“. Към младите гвардейци Галина Стоянова пожела: „Обичайте Казанлък и България!“.

Директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ Марияна Демирева сподели, че в този ден гимназията сбъдва тригодишната си мечта и заяви: „Днес ПГ“Иван Хаджиенов“ и град Казанлък с гордост заявяват своето достойно място до онези патриотични градове, които вече имат своите гвардейски ученически отряди и духови оркестри.“ Тя обеща: “С чест и отговорност заяваваме своето присъствие и обещаваме, че ще носим достойно гвардейските униформи!“.

70 (Среден)20 (Среден)Преди словата официалните лица ритуално забиха пирони в дръжката на знамето, след което то бе предадено от знаменосеца на Националната представителна гвардейска част на знаменосеца на Осми ученически гвардейски отряд с обещанието „да го пазят чисто и неопетнено“ .

С участието на представителна рота от Националната гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър (ГПДО), водени от полковник Петър Киндалов заместник-ръководител на Националната гвардейска част, диригентът на ГПДО връчи тамбурмажора на диригента на Трети ученически гвардейски духов оркестър „с пожлание за ползотворна работа и бъдещи успехи“. Длъжността тамбурмажор е въведена за първи път във френската армия през 1651 година. Това е инструментът (палката), с който ръководителят на оркестъра управлява музикантите по време на марш и паради. Впоследствие диригентската палка е възприета и от цивилните оркестрови формации.

Събитието бе организирано от сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и ПГ „Иван Хаджиенов“, с любезната подкрепа на 61-ва Стрямска механизирана бригада, водени от полковник Мирослав Костадинов, заместник-командир на 61 Стрямска механизирана бригада и Община Казанлък.

Инициативата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерство на отбраната и участието на Националната гвардейска част.

Сред официалните лица, които поздравиха младите гвардейци бяха още съветникът по сигурност и отбрана на президента на Република България Илия Милушев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Иво Антонов, областният управител Гергана Микова, началникът на Регионално управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова, председателят на сдружение „Младежки гвардейски отряди“ д-р Денислава Ангелова, представители на Община Казанлък, културни институции, местен бизнес, олимпийската медалистка по борба свободен стил Елица Янкова и много ученици.

Церемонията уважиха и децата от Шести гвардейски ученически отряд и Трети ученически духов оркестър от гр.Айтос, които дефилираха на финала на церемонията заедно с новите гвардейци.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн