Фестивал на планинарското кино в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, 30 септември – 2 октомври 2020

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Biblioekata s antichnata ulicaФЕСТИВАЛ НА ПЛАНИНАРСКОТО КИНО

30 септември – 2 октомври 2020 г. (сряда – петък), зала първи етаж
Дни на планинарското и екстремно кино в Стара Загора
Вход свободен

30 септември (сряда)

18:00 – 18:10 ч. Откриване

18:10 – 18:43 ч. – „Серо Киштвар – Ледено студена история”, Швейцария, 2018, Юлиан Цанкер, 33 мин.
Планините Кашмир бяха забранени за чужди алпинисти в продължение на няколко години. Забраната беше отменена в началото на 2010 г. и Стефан Зигрист, Денис Бурдет и Давид Лама направиха първата експедиция в региона на следващата година, за да изкачат Серо Киштвар в алпийски стил. Те достигнаха върха през северозападната страна. Зигрист обаче беше забелязал нов маршрут и се завръща през 2017 г. заедно с Томас Хубер и Юлиан Цанкер, но трудностите бяха по-тежки от очакваното и се натъкнаха на трудно техническо изкачване.

18:43 – 20:06 ч. – „Последната планина“, Полша, 2019, Дариуш Залуски, 83 мин.
Истинската история за опита за изкачване на K2, последният хималайски връх, непокорен през зимата. Експедицията, водена през 2018 г. от ветерани и легенди в алпинизма – Кшищоф Виелицки, Адам Биелицки и Денис Урубко, успешно спасява Елизабет Револ, френски алпинист, попаднал в капан на близкия Нанга Парбат заедно с Томаш Мицкиевич. Това е една от най-необикновените спасителни операции, организирани в историята на алпинизма.
Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния Банско Филм Фест 2019.

20:06 – 20:15 ч. – Почивка

20:15 – 20:21 ч. – „Пълнолуние“, Германия, Австрия, Филип Бекер, Макс Кронек, Йохен Месле, Йоханес Мюлер, 6 мин.
Затварянето на лифтовите станции и залязващото слънце бележат края на екшъна за повечето скиори. Не и за Макс Кронек и Йохен Месле. Докато ски градовете заспиват, те се отправят към планините и ги гледат как се пробуждат в нова светлина. Снегът отново започва да блести. Само звукът на ските им, завиващи в свежият сняг, нарушават тишината на пълнолунната нощ. Този нов ски филм е заснет без изкуствена светлина през периодите на пълнолуние през зимата на 2019 г. Предизвикателство не само за скиорите, но и за създателите на филма.
Специално споменаване на Журито на Международния Банско Филм Фест 2019.

20:21 – 21:20 ч. – „Пумори, дъщеря на планината“, Испания, 2018, Ибан Гонзалес Пагалдини, Алекс Чикон, 60 мин.
Този документален филм с участието на Алекс Чикон отдава почит на младите алпинисти от Испания, загинали по време на експедицията през 2011 г. до връх Пумори, разказвайки паралелно страхотната история на младото непалско момиче Суку Мая и връзката, породена между нея и семейството на едно от момчетата, загубили живота си в тази трагедия.
Награда на Община Банско за филм, отразяващ културата на планинарските народи на Банско Филм Фест 2019.

1 октомври (четвъртък)

18:00 – 20:03 ч. – „Манаслу“, Австрия, 2018, Гералд Салмина, 123 мин.
Идеята за филма се базира на житейската история на Ханс Камерландер, най-значителните му успехи и трагедии. Триумфът, с който става световно известен, е най-бързото изкачване на връх Еверест за 16 часа и 40 минути през 1996 г., последвано от първото ски спускане от върха на най-високата планина в света. Най-болезненият му момент е през 1991 г. на връх Манаслу в Непал, когато трагично изгубва двама от най-добрите си приятели. През есента на 2017 г. Камерландер и партньорът му Щефан Кек се връщат към Манаслу, за да изкачат 8163-метровия връх и евентуално да се спуснат по нов ски-маршрут. След 26 години това изкачване не само е предизвикателство за Ханс Камерландер, но и отново го изправя пред трагедията от 1991 г., която той все още не е успял да преживее. Биографичен филм за един от най-великите планинари на нашето време, представен чрез архивни кадри и с помощта на много актьори в изиграни сцени.
Награда за най-добър сценарий „Петър Атанасов“ на Международния Банско Филм Фест 2019.

20:03 – 20:10 ч. – Почивка

20:10 – 21:00 ч. – „Лангкофел“, Италия, 2019, Райнхолд Меснер, 50 мин.
Той е емблема на Вал Гардена в Доломитите и главният връх на групата Лангкофел. „Саслонх“ е ладинското име, с което е познат сред местните – „Дългата скала“. С височината си от 3181 м той е популярна цел сред катерачите. На 13 август 1869 г. Лангкофел е изкачен за пръв път от „краля на Доломитите“ Паул Громан. Заедно с двама спътници той достига до върха по югозападната стена по дългия обичаен маршрут. Тогавашният студент по право във Виена е първият покорител на много от върховете в Доломитите (от Мармолада до Чима Гранде), както и един от учредителите на Австрийското алпийско сдружение (1862 г.). В Ортизей е издигнат паметник в чест на неговите завоевания. На негово име е наречен връх Громан (3126 м) от групата Лангкофел. Паул Громан, най-важният изследовател на Доломитите, за пореден път се завръща в любимата си планина през 1869 г. Той пътува в каруца заедно с щирийския си водач Петер Залхер и през Сесто. В страноприемницата в Мозо се носят слухове. Всички знаят, че Громан е заможен и неговите водачи и носачи са добре платени. С изкачването на Лангкофел Громан си спечелва името на покорител на един от най-внушителните върхове в Доломитите. По това време той е в зенита на славата си и е смятан за един от най-добрите и прочути алпинисти. Когато семейството му обеднява, той е принуден да сведе до минимум алпийските си изкачвания, ала за него спомените му за Лангкофел остават безценни до края на живота му.

2 октомври (петък)

18:00 – 18:55 ч. – „83° Каране на ски в Севера – пътуване до края на света“, Австрия, 2018, Матиас Мейр, 55 мин.
Стремейки се да намерят най-красивите и отдалечени места на планетата Земя двамата авантюристи Матиас „Хауни” Хаунхолдър и Матиас Мейр отново постигнаха успех. На по-малко от 800 километра от северния полюс можете да намерите Арктическите Кордилери. Това е най-северната планинска верига на света, разположена на остров Елисмиър. Стигането до там и карането на ски по най-северните склонове в света е следващата основна цел на Хауни и Матиас… Те си поставят за цел да карат ски на най-северните склонове на нашата планета. Самото стигане до там е приключение. Северната част от остров Елисмиър не само е едно от най-отдалечените места на земята, но и едно от най-студените. Островът е дом на полярни мечки и арктически вълци. При пътуването си на север двамата авантюристи не само са изправени пред големи атлетични предизвикателства, но и се срещат с инуитите, които активно подпомагат плановете им.

18:55 – 19:07 ч. – „Байндалай – господарят на тайгата“, Испания, 2018, Анер Ечебария Морал, Пабло Видал Сантос, 12 мин.
Седейки в юртата си, разположена в сърцето на тайгата, Байндалай ? старейшина на племето на дуканите, размишлява за смисъла на живота и смъртта в най-голямата гора на Земята. Той е последният от митичните скотовъдци, които отглеждат северни елени в тайгата.

19:07 – 19:20 ч. – „Сам”, Германия, 2018, Франц Валтер, Роберт Йаспер, 10 мин.
Всяка година ставаме малко по-стари. Един ден ставаш на 50 години. Ти решаваш как да отпразнуваш. Алпинистът и планински водач Роберт Йаспер се отправя към Гренландия за соло експедиция. Напуска малкото селище Кулусук с морския си каяк. След дванадесет дни гребане и носене на тежки товари Роберт достига базовия си лагер в основата на Молар Спайър. Спокоен, концентриран и напълно сам, той започва изкачването на тази 500-метрова скална стена.

19:20 – 19:30 ч. – Почивка

19:30 – 21:00 ч. – „Живот в планините“, Канада, 2018, Гранд Балдуин, 85 мин.
Страхът, който планинските пейзажи предизвикват е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека. Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.
Награда на Журито на Международния Банско Филм Фест 2019.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн