8 от 10-те елекроцентрали в щата Индиана (САЩ) са въглищни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Най-голямата въглищна централа в Индиана е "Питърсбърг" с 2 146 мегавата инсталирана мощност

Най-голямата въглищна централа в Индиана е “Питърсбърг” с 2 146 мегавата инсталирана мощност

Според последните данни на американската администрация за енергийна информация (EIA), с 33,3 млн.т (тук и надолу американските къси тонове са преизчислени в метрични тонове – бел. ред.), щатът Индиана е на трето място в страната по консумация на въглища през 2019 г. след Тексас и Северна Дакота. Потреблението в Индиана е 6,5% от общите консумирани въглища в САЩ през 2019 г., съобщи worldcoal.com

Въглищата са най-големият енергиен източник, консумиран в Индиана от 1960 г. насам, когато започват записите на EIA на държавно ниво, и представляват 35% от енергията, консумирана в щата през 2018 г. Делът на въглищата в потреблението на енергия в Индиана достигна 57% през 2001 г., но оттогава намалява.

В Индиана се консумират повече въглища, отколкото се произвеждат. Почти всички допълнителни въглища, консумирани в щата, идват с железопътен транспорт и баржи от въглищни мини в Западна Вирджиния, Кентъки, Илинойс и Уайоминг.

В САЩ въглищата се консумират предимно за производство на електроенергия. От 10-те най-големи електроцентрали в Индиана, 8 са на въглища. Електрическият сектор на Индиана представлява 28,1 млн.т, или приблизително 84% от общото потребление на въглища в щата през 2019 г.

Потреблението на въглища в Индиана за производство на електрическа енергия достигна своя връх през 2008 г. – 61 млн.т и оттогава намалява, следвайки общонационалната тенденция на намалено потребление на въглища за производство на електроенергия. В същото време потреблението на природен газ при производството на електроенергия и производството от възобновяеми източници се е увеличило, тъй като някои централи, работещи с въглища, са закрити или са работили с по-ниски темпове.

През 2010 г. в Индиана бяха инсталирани 18,4 GW мощност за производство на електроенергия от въглища; 3,4 GW обаче са закрити от 2010 г. насам, а още 5,8 GW от капацитета на щата, работещ с въглища, са планирани да бъдат закрити през следващото десетилетие, според планираните срокове в Предварителния месечен списък на електропроизводството на EIA.

Повечето от останалата част от въглищата, консумирани в Индиана, се използват от промишлеността. Индиана е най-големият щат за производство на стомана и част от въглищата, използвани в него, се доставят на коксови заводи, които снабдяват държавната стоманена индустрия. Потреблението на въглища в индустриалния сектор на щата достигна своя връх през 1972 г. с 19 млн.т, като през 2019 г. вече е 5,7 млн.т. – на трето място в САЩ след Северна Дакота и Пенсилвания.
#

vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн