62 кмета на въглищни райони в Европа обединиха усилия за устойчиво бъдеще

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Събитието беше организирано от природозащитната организация WWF
 
unnamed (16)Десетки кметове на региони, традиционно разчитащи на въгледобива, потвърдиха своя интерес за устойчиво бъдеще. Това стана с подкрепата на Европейката комисия, която представи последната рамка на Фонда за справедлив преход на събитие, организирано от природозащитната организация WWF и с участието на евродепутата Йежи Бузек.
 
До този момент 62-ма градоначалника от 11 европейски държави са положили подписите си под „Декларацията на WWF за справедлив преход“. С този акт те се ангажираха да предприемат действия за осъществяването на справедлив преход в техните региони. Стремежът е той да доведе до създаването на устойчиви икономически дейности в една чиста природна среда, като същевременно отвори нови работни места за заетите в енергийния сектор. Част от общата инициатива за декарбонизация и устойчиво развитие са и две български общини – Перник и Бобов дол, а към Стара Загора, Раднево и Гълъбово скоро ще бъде отправена официална покана за присъединяване.
 
Според WWF и над 60 неправителствени организации, Фондът за справедлив преход на ЕС, който скоро ще влезе във финален етап на тристранни преговори между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, трябва да изключи всички изкопаеми горива, в това число и употребата на природен газ. Тази позиция съвпада с вижданията на Комисията и Съвета, както и на Комитета на регионите. В средата на септември обаче Европейският парламент гласува в пленарна зала за това газът да отговаря на условията за финансиране в процеса на енергийна трансформация и постигане на целите за пълна декарбонизация до 2050 г.
 
„Една въглищна мина е източник на доходи за около 10 хиляди души. Искаме да извършим прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници, но минните региони имат нуждата от подкрепата на ЕС. Само така ще можем да гарантираме устойчиви работни места за следващото поколение“каза Мариуш Волош, кмет на полския град Битом, който беше домакин на форума.
 
„В резултат от усърдната работа на WWF с българските въгледобивни общини, те постепенно осъзнават, че местната власт има ключова роля в изготвянето и реализирането на плановете за енергийна трансформация. Дискусии, които само допреди шест месеца изглеждаха невъзможни, днес са от сериозен интерес за кметовете и те започват да търсят устойчиви икономически алтернативи в името на справедливия преход“, коментира Георги Стефанов от WWF, организатор на българския хъб на Форума на кметовете, състоял се в Стара Загора. „Единствено официалният отказ от изкопаемите горива от страна на местните власти може да отвори вратите към зелено и справедливо бъдеще.“
 
Идеята за организиране на Форум на кметовете се зароди през 2018 г. от съвместната работа на WWF и гръцкия въгледобивен район Козани, по проект финансиран от програма EUKI на Федералното министерство на околната страна на Република Германия. До настоящия момент бяха проведени два такива Форума – съответно във въгледобивните райони Козани, Гърция и Вайсвасер, Германия, но инициативата продължава да набира подкрепа и следващият – четвърти поред Форум ще се състои през есента на 2021 г. в България.
 
Повече информация за Форума на кметовете: https://regionsbeyondcoal.eu/
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн