В духовен празник за старозагорци се превърна Нощта на изкуствата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9126IMG_9118Стотици старозагорци се включиха в петнадесетото издание на „Нощ на изкуствата”, организирано от Община Стара Загора. От 19.00 до 24.00 часа днес старозагорските музеи, галерии, библиотеки, професионални културни институти, образователни и граждански структури, частни проекти посрещаха с интересни прояви и изненади своите гости.

Посещенията се осъществяваха при строго спазване на противоепидемичните мерки и задължително ползване на лични предпазни средства.

„Тук сме, за да се докоснем до душата на нашия град. Тя е преодоляла 8000 години, тя е стара и мъдра. Нека и следващата година да се срещнем тук и да сме повече“, пожела при откриването Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание (на втората снимка).

IMG_9120IMG_9105„За петнадесета поредна година Стара Загора отбелязва Нощта на изкуствата. Това е и шанса за хората на изкуството, които бяха затворени, заради пандемията, да се срещнат със своите почитатели и да покажат постиженията си. Пожелавам тази вечер да бъде истински празник“, каза Милена Желева, зам.-кмет култура, туризъм и младежки дейности (на третата снимка).

На официалното откриване пред Регионалния исторически музей дойдоха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Настроение в началото на вечерта внесоха изпълненията на Общински духов оркестър, Дамски камерен хор „Библиофония” и Клуб за български народни танци „Тракийци”.

Директорът на музея Петър Калчев представи най-новия проект „Виртуално културно наследство в РИМ – Стара Загора – Virtual Heritage”, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

След това нетърпеливите гости влязоха в музея посрещнати от бог Дионис и менади. Традиционно в кътовете за снимки- „Тракийски воин” и „Средновековен воин” искрено се забавляваха деца, млади момчета и момичета.

Посетителите разгледаха и изложбата „Спасени монетни съкровища през 2019 г., постъпили в Регионален исторически музей – Стара Загора”. За пръв път бе представена и изложба „Литография от Цариградската конференция през 1876-1877 г.”.

IMG_9148IMG_9132Любителите на изобразителното изкуство пък се насладиха на уникалните изложби в Художествената галерия. Млади и стари старозагорци се любуваха на експозицията „Огледалото – лице в лице“ организирана от Клуб на ЮНЕСКО от Виченца, Италия, както и на гостуваща колекция от френски гравюри „Съхранената художествена памет на един френски колеж в България“. Камерната изложба на рисунки на Владимир Димитров-Майстора от фонда на Художествената галерия Стара Загора и постоянните на съвременна българска графика и Възрожденски икони също предизвикаха интерес у посетителите.

В Музей „Литературна Стара Загора“ бе експонирана сборна изложба „Цвят и стихове“ от старозагорски художници. Близо 20 живописни платна и малки пластики на талантливи автори от града на липите ще бъдат изложени в изложбената част на музея. Непоказван досега женски портрет от художника Иван Попчев – акцент на вечерта за всички гости и ценители.

В Държавна опера Стара Загора на първия етаж любителите на оперното изкуство и не само те можеха да се снимат с костюми от актуални оперни спектакли.

От 19 часа там започна и изборът на Царица Августиада, посланик на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2020.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ предложи на гостите си редене на пъзели Парченца от Стара Загора, викторина.ru: Веселая лингвистика, както и концерт на Дамски камерен хор „Библиофония“ и Оперен концерт на Полина Влахова и приятели.

В библиотека „Родина“ посетителите разгледаха изложба „Християнство и памет”. Старопечатни издания на черковнославянска литература от колекция „Редки и ценни издания”, посветена на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

В Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” любителите на астрономията имаха възможност да изслушат лекция с презентация на тема: „Извънслънчевите планети – уникални или универсални явления във Вселената” на доц. д-р Алексей Стоев. Там бе открита и фотографска изложба „30 години от изстрелването в Космоса на телескопа Хъбъл”, посветена на най-успешния научен уред създаван някога от Цивилизацията. Имаше и наблюдения с телескоп на избрани обекти от звездното небе.

В Нощта на музеите имаше прояви за всеки вкус, включително и Рок музика на живо под звездите предложи в “Колобри на бирата” с акустичен концерт на The Dead Captain, а в Къщата на архитекта гостуваха Big Bad Blue /blues and rock/.

IMG_9103IMG_9141

IMG_9099
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн