Над 42 хиляди лева събраха старозагорци в подкрепа на възстановяване на Планетариума в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_8703IMG_8794Инициативата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за отбелязване на 39-тия му рожден ден с благотворителна кауза събра 42 523 лева. Стотици граждани подкрепиха благородното начинание в новата Арт зона на парк „Артилерийски“ в понеделник вечерта. В трите поставени кутии за дарения желаещите имаха възможност да допринесат за закупуването на звезден проектор (Планетариум) за Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“, необходим за изследване на звездното небе. В кутиите събраната сума бе 14 378 лева. Много от фирмите и организациите в града използваха и банковата сметка на СНЦ КЛУБ – ЛЮБИТЕЛИТЕ АСТРОНОМИ ГЕММА, за да дарят добрина, като внесената до момента сума е 28 145 лева. Сред дарителите са СНЦ “Лайънс клуб Стара Загора”, Холдинг „Загора“, Фондация „Трейс за хората“, Тенис клуб „Августа Траяна“, „ВиК“ – Стара Загора, както и десетки старозагорци.

„Искам да изкажа специални благодарности към всички Вас, които дойдохте тази вечер и уважихте не само личния ми повод, но подкрепихте и каузата, с която съм съпричастен – инициативата да бъдат събрани средства за възстановяването на Планетариума в Стара Загора“, каза пред присъстващите кметът Живко Тодоров. „Сигурен съм, че с общи усилия през следващата 2021 г., когато се навършват 60 години от откриването на първата извънстолична Обсерватория, ще успеем да го възстановим. По този начин градът ще подкрепи науката, която е в основата на всичко“. Градоначалникът за пореден път обясни, че както през изминалите години е доказано, в Стара Загора има не просто хора, а има общност. „В Стара Загора има един особен дух, който дава възможност да правим града все по-хубав“ – каза Тодоров, завършвайки с думите: „Благодаря Ви, че Ви има, и че имате сърца!”.

Директорът на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ доц. д-р Алексей Стоев благодари за организирането на благородната инициатива в помощ на закупуването на звезден проектор за планетариума в Стара Загора. „В Стара Загора е създадена и първата в България извънстолична астрономическа обсерватория. Тя е открита на 26 февруари 1961 г., но е работила още от 1959 г. като Клуб по астрономия и астронавтика към тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната. Обсерваторията се развива изключително успешно. Първият й директор е Бончо Бонев. Той оглавява кохортата от създатели на обсерваторията. Малко по-късно, до 1974 г., начело на обсерваторията застава проф. Митко Гогошев. Тогава част от обсерваторията преминава към Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките. На 4 октомври 1978 г. обсерваторията се сдобива с планетариум. Това е датата на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Планетариумът работи успешно до 26 юни 1994 г., когато при злощастен пожар изгаря цялото оборудване на обсерваторията“, разказа пред присъстващите Стоев. След пожара са правени няколко опита за закупуване на звезден проектор. „През миналата година по инициатива на „Лайнс клуб“ Стара Загора се проведоха няколко дарителски кампании, които успяха да съберат около 20 000 лв. Обсерваторията кандидатства по една проектна линия към Министерство на образованието и науката за 150 000 лв. Успяхме да спечелим проекта, но планетариумът, заедно с купола – екран, на който се проектира звездното небе, струват около 220 000 лв. Надявам се тази вечер да потвърдим думите на Армстронг при кацането му на Луната, че правим една малка стъпка, но голяма крачка в нашата старозагорска общност“, каза в заключение директорът на Обсерваторията.

На благотворителната вечер в старозагорския парк „Артилерийски“ талантите от трио „Арте плюс“ поздравиха гостите безвъзмездно. От кетъринг фирмата също се включиха към каузата. Специален поздрав към рожденика беше отправен от младата надежда на НУМСИ „Христина Морфова“ – деветокласникът Добромир Добрев.

Всеки, който желае, може да бъде съпричастен и да помогне, използвайки дарителската сметка:
BGN сметка с IBAN: BG09STSA93005528732887
BIC: STSABGSF
Титуляр: СНЦ КЛУБ – ЛЮБИТЕЛИТЕ АСТРОНОМИ ГЕММА
Булстат: 123621825

Още по темата:
Дарения за възстановяване на планетариума вместо цветя и подаръци събра на рождения си ден кметът Живко Тодоров

IMG_8707IMG_8802

IMG_8846IMG_8862 (1)

IMG_8892IMG_8896
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн