Премиерът Бойко Борисов на трасето на „Балкански поток“: Работим за истинска 100% енергийна диверсификация

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
3P1A39804Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на изграждането на газопровода „Балкански поток“ заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител “Аркад”. Проектът навлиза във финална фаза и e съществена част от реализацията на газов хъб “Балкан”, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. В днешния оглед с хеликоптер над компресорна станция „Расово“ и след това на място, при станцията за очистване на газопровода и кранов възел „Лозен“, участваха също енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

„Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България“, заяви от своя страна зам.-министър Аабед Абдулах Алсаадун. Той беше категоричен, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено. „Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България“, добави зам.-министър Алсаадун.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че работата по изграждането на „Балкански поток“ продължи с пълна сила дори по време на пандемията от COVID-19 и темповете се запазиха въпреки сложността на терена. Наред с това министър-председателят отбеляза, че са предприети мерки за съхраняване на археологията, открита по трасето, а на селскостопанските производители е дадена възможност да приберат реколтата си.

Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство. Реализацията му ще повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще засили конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ, което е от полза и за потребителите. „Ще можем да доставяме газ във всички посоки: север-юг и изток-запад. Едновременно с това ще обезпечаваме от Азия до Европа“, добави Борисов. Министър-председателят напомни също така, че миналия месец „Булгартрансгаз“ ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Активно се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция.

За реализацията на проекта „Балкански поток“ работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 тежки строителни машини, вкл. специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода, като вече са изпитани 266 км от него.

„Консорциум Аркад“, който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании. Негови членове са “Аркад Ей Би Би” С.п.А. – Италия и “Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни” – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

2 (1)3P1A4032
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн