Направиха първа копка за коренната промяна на “Руския пазар” и ул. “Кап. Петко войвода” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_8593P1420549„Пространството на т.нар. „Руски пазар“ имаше нужда от обновяване. Радвам се, че в рамките на този мандат ще успеем да завършим и този важен за града проект. Промяната на Руския пазар беше и едно от предизборните ни обещания“, каза кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров минути преди да бъде направена символичната първа копка за пълна реконструкция на търговската територия. Той допълни, че преди стартирането на проекта съществен проблем са били множеството частни терени с различни собственици. Кметът припомни, че пазарът от дълги години имаше окаян и овехтял вид на метална конструкция със самоделни покрития от ламарина, картони и подръчни материали за защита на търговците от слънце, дъжд и вятър. Тодоров, който днес празнува 39-я си рожден ден, пожела успех на изпълнителите на проекта и подчерта, че ще се следи за спазването на сроковете за завършване на съоръжението.

“Живея тук повече от 40 години – сподели заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. – Кварталът беше нещо съвсем различно. И вода нямахме. Вече имаме вода от много години. Страшно сме благодарни живеещите в квартала за това, че вече нямаме воден режим. Улиците бяха пълни с дупки. Вече дупки няма. Сега Общината ще направи и Руския пазар. Говоря като човек, който живее тук, а не като човек, свързан с Общината и с управлението – уточни Емил Христов. – Искрено се радвам, че направиха парка, че сега правят пазара и че нашият квартал е най-бързо развиващият се и има пред него невероятни перспективи. Благодаря – като човек, който живее ей-там, на 100 метра оттук. И се надявам скоро да видя това място напълна променено.”

„Проектът „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ и разширение на ул.“Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора“ предвижда изграждане на покрит пазар с минимум 115 търговски щанда. Той ще бъде с разгъната застроена площ от близо 2400 кв.м, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия“ – обясни ръководителят на проекта Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. Той разясни още, че е предвидено прилежащото площадно пространство да бъде с обособени зони за релакс, състоящи се от пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери, всичко което може да превърне тази част на града във вторичен градски център. Ще бъде изграден паркинг с 50-60 места, който ще бъде свързан със северната част на търговския комплекс, стана ясно още от думите на Иванов.

Според проекта улица „Кап. Петко войвода“ ще стане четирилентова, с тротоари, в зоната от кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ до пресечката с ул.“Христо Ботев“, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Общата стойност на проекта е 7 018 135 лева, като финансирането от „Фонд за устойчиви градове“ е 6 млн. лева. Продължителността на изпълнение е 18 месеца.

Събитието днес започна с водосвет, а гости бяха  зам.-кметовете на Община Стара Загора инж.Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Милена Желева, Красимира Чахова, главният архитект Виктория Грозева, зам.- областният управител Петя Чакърова, Крум Здравков – представител на фирмата-изпълнител „Вал- ком“ ЕООД, общински съветници, експерти, гости и медии.

Припомняме, че от началото на септември търговците обекти, намиращи се на територията на „Руския пазар“, бяха пребазирани в района на бившето обръщало в кв. „Казански“ ( на 25 метра южно от традиционното местоположение).

P1420558aIMG_8620

IMG_8641P1420560

P1420563IMG_8666

ruski_pazar2 (1)ruski_pazar3 (1)
P1420568P1420569

LIST5-2 copyLIST5-1 copy

P1420567
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн