Канят кметове за участие в международен форум за енергийния преход в Източна Европа

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Стара Загора е сборната точка на кметовете от България
*
WWF znak 300Природозащитната организация WWF анонсира третия пореден Форум на кметовете, на който ще се обсъждат възможностите за справедлив преход и устойчиво развитие на енергетиката. Формален домакин на събитието ще е полският град Битом, в Горна Силезия, но поради усложнената ситуация с Covid-19 форумът ще се проведе хибридно – кметовете ще се съберат на живо по държави и ще се свържат онлайн, като за останалите гости участието също ще е онлайн.

Форумът ще се състои на 24.09 (четвъртък) с начален час 10:00.

WWF, в сътрудничество с община Стара Загора, ще събере кметовете-участници от българска страна в Стара Загора, където ще бъде осигурена онлайн връзката с други над 60 кмета от 9 европейски държави от други въгледобивни райони в Европа.  

Сред ключовите говорители на срещата с кметовете ще бъде първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс и бившият председател на Европейския парламент Йежи Бузек, които ще очакват Вашите въпроси в предвидената за това секция в рамките на Форума.

Целта на събитието е обмяна на идеи и мнения между кметовете за справяне с предизвикателствата в Централна и Източна Европа, които са засегнати от преструктурирането на въглищния сектор, както и обсъждане на различните възможности за развитие на икономическите алтернативи по направление Зелената сделка.

Идеята за организиране на Форум на кметовете от въгледобивните региони дойде от съвместната работа на WWF и гръцкия въгледобивен район Козани, по проект финансиран от програма EUKI на федералното министерство на околната страна на република Германия през есента на 2018 г. До момента се проведоха два такива Форума – съответно във въгледобивните райони Козани, Гърция и във Вайсвасер, Германия. Инициативата продължава да набира подкрепа и следващият четвърти Форум ще се състои през есента на 2021 г. в България.

За по малко от две години над 50 кмета от 14 въгледобивни региона в 11 европейски държави, сред които Бобов дол и Перник от България, обявиха своята подкрепа за преминаване към икономика от нов тип в унисон с амбициозните цели на Зеления пакт, подписвайки Декларацията за справедлив преход на WWF. Освен от кметовете от  България, документът бе подкрепен от градоначалници от Германия, Гърция, Словакия, Словения, Полша, Румъния, Чехия, Украйна, Черна гора и Босна и Херцеговина. С това всички те се присъединяват към общите европейски усилия за декарбонизация на икономиката и развитие на алтернативни енергийни източници и нови, устойчиви икономически дейности.

Покана за подкрепа на декларацията на WWF за Справедлив преход, ще бъде отправена и към 14-те общини от 4-те области във въгледобивния регион около Стара Загора, които имат пряка или косвена връзка с въгледобива и производството на енергия в основния въгледобивен регион у нас. 

В рамките на срещата е предвидена и двустранна онлайн среща между българските и гръцките кметове за обсъждане на възможности за сътрудничество. Очаква се в тази двустранна среща да се присъединят и румънските им колеги. 

Защо това е важно?

В стремежа си да изпълни Парижкото споразумение, Европейският съюз е поел по необратим път, който води до извеждане на въглищата от енергийния микс. Въпреки че са източник на доходи за мнозина, производството на електричество от въглища става все по-нерентабилно, а от екологична гледна точка са необходими много инвестиции, които вече стават икономически необосновани, заради новите завишени екологични изисквания към ТЕЦ-те, които се очаква да влязат в сила през 2023 г.

Въглеродните емисиите от сектор енергетика на глобално ниво отбелязаха за първи път незначителен спад през последните 2 години, но както по света, така и у нас на ТЕЦ-овете все още се падат 70 % от емисиите парникови газове от този сектор, което ги превръща в една от най-големите заплахи пред глобалната климатична система.
Посланието ни е – нека всички се присъединим към Справедливия енергиен преход, който да гарантира както работни места, така и опазена природа за нас и нашите деца!
 
ПРОГРАМА

A. Официална част (10:00-13:00)

(отворена сесия, поканени са медии)

I. 10:00-10:45: Приветствения и основно послание

Mariusz Wołosz, кмет на Битом и Jakub Chełstowski, маршал на Силезкото войводство
Основно послание: Frans Timmermans, първи вицепрезидент на Европейската комисия
Кратка сесия за въпроси с Timmermans
Mirosław Proppe, изпълнителен директор на WWF Полша

II. 10:45-11:40: Предаване на водачеството за форума на кметовете от Torsten Pötzsch към Mariusz Wołosz

III. 11:00-11:30: Представяне на кметовете

IV. 11:30-13:00: Форум
11:30 – 12:45: Отворена сесия за въпроси
12:45 – 13:00 Заключения – Jerzy Buzek, евродепутат, член на Комисия по промишленост, изследвания и енергия

Б. Обмяна на опит и повишаване на капацитет (13:15-16:00)

(закрита сесия, само за кметове и местни власти)
I. 13:15-14:15: Workshop – обмяна на добри практики
————————Обяд 14:15-15:00——————-———-
II.15.00-16.00: Повишаване на капацитет – Katie Treadwell, WWF Брюксел
Нова информация относно подготвянето на териториалните планове за справедлив преход по държави и законодателството около Механизма за справедлив преход.
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн