Министерството на културата осигури над 100 000 лева за ремонт на читалището в гр. Шипка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
2012 (2)НЧ “Светлина 1861” в град Шипка отваря нова страница в летописната си книга, след като Община Казанлък и Министерството на културата подписаха договор за стартиране на ремонтни дейности. Те ще включват укрепване на сградата, ремонт на покрива и съпътстващи ремонта дейности. Отпуснатите средства са в размер на 103 000 лева за консервационни и реставрационни дейности на нежвижимо културно наследство. В следващите дни се очаква да бъде избран изпълнител по проекта.

Преди повече от година кметството в гр. Шипка и читалищното настоятелство стартираха национална дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на вековната сграда след широк обществен отзвук и желание читалището да започне нов живот. Събраната до момента сума е в размер на 50 (петдесет) лева.

Въпреки неуспеха на дарителската кампания министърът на културата Боил Банов и кметът на Казанлък Галина Стоянова спазиха своето обещание и със заповед на министъра от февруари 2020 читалище “Светлина 1861” е обявено за недвижима културна ценност от новото време с категория “местно значение”.

Община Казанлък изготви инвестиционен проект за необходимите строителни дейности и осъществи авторски надзор.

Тя получи одобрение и на проекта си за първия етап от реконструкцията на сградата. Предстои подновяване на дограма и възстановяване на фасадата. Третият етап е вътрешно възстановяване на сградата с мултифункционална зала.

“Това читалище е на Шипка и то няма да мръдне нито метър. Ще заживее нов живот. Но трябва да умеем да благодарим за добрите неща. Благодарим на кмета на община Казанлък и на министъра на културата. Имаме много работа и трябва да се обединим, да сме единни”, заяви кметът на гр. Шипка Василка Панайотова.
32 (1)
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн