Лабораторията за Covid-19 на МЦ „Трета поликлиника“ получи международен сертификат за качество

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
PCR-laboratoria-21-WEBVirusologichna-lab-4-WEBВирусологичната лаборатория, която извършва PCR изследване за новия коронавирус SARS CoV-2 при МЦ „Трета поликлиника“, разположена на територията на Болница „Тракия“ – Парк в Стара Загора, вече притежава международно признат сертификат за качество, издаден от независимия немски институт за оценка на лабораторните изследвания INSTAND e.V., Дюселдорф.

До този момент в България има едва няколко лаборатории, които притежават подобен сертификат, гарантиращ качеството на извършваните изследвания на европейско ниво.

Сертификатът е с давност 1 година и свидетелства за високото ниво на използваните тестове и професионализма на екипа, в съответствие с добрите европейски лабораторни практики и наложените стандарти от Световната Здравна Организация.

Така Вирусологична лабораторията към МЦ „Трета поликлиника“ в Стара Загора вече е в официалния списък на сертифицираните лаборатории в Европа за PCR диагностика на новия коронавирус.

Логото на сертификата от INSTAND e.V. ще бъде поставено и върху издаваните сертификати с резултата от изследването на Covid-19 на английски език. „По този начин пътуващите зад граница ще бъдат спокойни, че резултатът им е гарантиран от авторитетен европейски сертифициращ орган“, посочи началникът на лабораторията, вирусологът д-р Румяна Чолакова.

INSTAND e.V. е един от трите сертифициращи института в Германия за провеждане на независим външен контрол на медико-диагностични лаборатории с авторитет в цяла Европа и по света. „В България не съществува подобен сертифициращ орган, а за нас беше важно да докажем, че сме покрили най-високите световни стандарти в тестването на новия коронавирус. Това е важно за всички пациенти – независимо дали изследването им е необходимо по здравословни причини или заради пътуване в чужбина“, допълни д-р Чолакова.

„Кандидатстването за този сертификат е сложна процедура, при която ни бяха предоставени проби за анализ от инситута в Дюселдорф“, разказа Бончо Григоров, доктор по биоорганична химия, който е един от основните специалисти в екипа на лабораторията за PCR диагностика на коронавирус. „След проведения анализ от наша страна на предоставените ни неизвестни проби получихме оценка, която посочва, че сме ги идентифицирали с абсолютна точност“.

PCR лабораторията на МЦ „Трета поликлиника“ е разположена на територията на Болница „Тракия“ – Парк, на ул. „Дунав“ 1. Проби се вземат всеки ден от 8 до 15 часа. Резултатите от изследването се получават в рамките на 24 часа.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн