Стара Загора – втора в класация за най-добрите градове за живеене през 2020

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Stara Zagora ot Samarskoto zname_newСтара Загора спечели второ място в годишната класация на електронното издание „FOREIGNER BG“ за най-добрите български градове за живеене през 2020 г. Първото място беше завоювано от София.

Градът на липите се отличи сред останалите претенденти по няколко основни показателя. Според проучването средната годишна заплата през 2019 г. достига 13 190 лева, като ръстът от 8% се доближава до средния за страната и е подкрепен от увеличението на доходите в областта. Сравнително високите доходи на населението и значителният размер на БВП в областта водят до намаляване на бедността. Развитието на пазара на труда в Стара Загора е впечатляващо, като делът на безработицата достига 2.3%.

Местните данъчни нива са сред най-ниските в страната. Това създава благоприятни условия за развитие на бизнеса. Средната ставка на данъка върху нежилищните имоти на юридически лица е най-ниската от всички области в страната. Данъкът върху прехвърлянето на собственост и данъкът върху таксиметровия превоз на пътници също са по-ниски от средните.

Централното разположение на област Стара Загора и равнинният терен позволяват бързото развитие на пътната и железопътната инфраструктура. Плътността на пътната мрежа е на нивото на средните за страната, а делът на магистралите и първокласните пътища е изключително висок – 28.6% при средно 18.4% за цяла България. Качествената пътна настилка е около средното ниво за страната от 40.5%.

Критериите за оценка включват още: образование, здравеопазване, ред и сигурност, култура и др., където Стара Загора също има завидни показатели.

В проучването участие взеха още Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн