Земеделският институт в Стара Загора спечели първия си европроект

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Zemedelski institut St_Zagora govedovadna fermaZemedelski institut St_Zagora

Проф. д-р Стайка Лалева

Проф. д-р Стайка Лалева

Zemedelski institut St_Zagora znak 300

Земеделският институт в Стара Загора спечели за пръв път в историята си участие в европроект – по програмата на ЕС “Еразъм+”, Call KA2, съобщи за медията ни директорът на института проф.д-р Стайка Лалева. Темата е “Пробиотиците в животновъдството”, а целта – обмен на практики между партньорите по проекта. Земеделският институт е водещ партньор в компанията на три турски университета – Балкесир, Чанаккале и Айдан, плюс “Земун институт” от Сърбия, животновъдния университет в Молдова, животновъдния институт в Краков, Полша и университет от Литва.

Стартът на проекта е този месец – септември 2020 г., продължителността – 3 години, а бюджетът – 270 000 евро, разпределен на база дейностите, които ще вършат съответните партньори. Предстои обмяна на опит и посещения на ферми, които прилагат добрите световни практики по отношение на пробиотиците. Целта е все по-голямо ограничаване на използването на антибиотици в животновъдството при производството на мляко, месо и яйца – както за лечение, така и като добавки за увеличаване на продуктивността. Ще бъде създадена онлайн платформа, която ще побере всички постижения в областта на пробиотиците от страните, участващи в проекта. Ще има и модул за обучение на две нива – за участниците в консорциума по проекта, както и за фермерите.

“Дължим изключителна благодарност към зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов за съдействието му, което ни оказа във връзка с кандидатстването ни по проекта – каза проф.д-р Стайка Лалева. – Той ни свърза с точните хора, които ни помогнаха при структурирането на проекта, написването му и оформянето на бюджета. Това доведе до спечелване на проекта от наша страна, след като досега 2-3 години бяхме кандидатствали, но все не ни достигаха точки, имахме пропуски – къде по-големи, къде по-малки, които се оказваха препъникамъкът. А сега успяхме. Наистина помощта му беше много голяма. И не само сега. Г-н Христов многократно се е отзовавал със съдействие по наши проблеми от най-различно естество.

Много ни помогна и проф. Костадинов от МОН, експерт към комисиите в Брюксел, за конкретни неща при написването, оформянето на проекта и търсенето на партньори. Много полезна информация получихме и от доц. Евгениев – секретар на отдел “Наука” към българското представителство в Брюксел, за възможностите, получени от България за участие по европроекти в следващия програмен период за научни изследвания на ЕС.

Земеделският институт, познат сред старозагорци и със старото си име НИИГО, е част от Селскостопанската академия в София. Извършва научно-изследователска работа в областта на животновъдството – говедовъдство, овцевъдство, птицевъдство, зайцевъдство. Научният му персонал се състои от 15 хабилитирани лица, сред които 7 професори; асистенти и главни асистенти, двама докторанти. Институтът разполага с огромна експериментална база – говедовъдна и овцевъдна ферма, зайцеферма, птицевъдна ферма и единствената ферма за пуйки в България. Разполага също така с млечен цех и фирмен магазин в центъра на Стара Загора. Целият личен състав на института е около 100 човека.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн