Известни архитекти и урбанисти откриват програмата на арт улицата в Стара Загора

ПОРТАЛ СЗ – PortaLSZ.com
СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Колективът „На улицата“ за втора година дава септемврийска среща на старозагорци в творческата зона „Сава Силов“
*
67868759679480„Преоткриване“ е слоганът на второто издание на септемврийската арт програма, организирана от Творчески колектив „На улицата“. Освен изкуствата, през тази година местните културтрегери ще акцентират над архитектурата от миналото и възможностите за нейната по-осезаема социализация в градския живот. Инициативите са от 10 до 13 септември в Творческата зона по улица „Сава Силов“.

Едни от най-популярните в наши дни български архитекти и урбанисти ще се включат в откриващия форум „Урбанистично гостуване на улицата“ в четвъртък и петък. Сред тях личат имената на архитект Дора Иванова, ангажирана с реставрацията на монумента „Бузлуджа“, архитект Любо Георгиев, който ръководи екипа, изработил 30-годишната стратегия за развитие на столицата „Визия за София“ и двигателят на варненския арт квартал „Таляна“, архитект Явор Панев и др.

Форумът ще бъде предшестван от две архитектурни разходки, които ще разкрият част от мрежата на арт локациите в Стара Загора и ще представят интересни пространства и сгради, които придават чар на старозагорската градска среда.

В четвъртъчния ден арт програмата включва още откриване на фотоизложбата „Изкуството съживява“ на фотографа на Държавна опера – Стара Загора Рад Димитров, който е успял да „улови“ балетни артисти от трупата в уникални кадри.

Сутрините през уикенда ще бъдат приказни за най-младите старозагорци, които ще имат възможност да посетят спектакли на Държавен куклен театър – Стара Загора. Съботната програма ще даде възможност за изява на много млади старозагорци. Арт работилници на деца от детска градина „Светлина“, инициативата „Пресъздай картина“ на ППМГ „Гео Милев“ и забавно-информационната програма „Пространство с кауза“ на Международен младежки център, в която ще се включат местни младежки организации, ще преоткрият възможностите за творчество на „площада с пингвините“ и целия участък на улица „Сава Силов“, който свърза Кукления театър и храма „Свети Николай Чудотворец“.

Съботната програма ще завърши с кино на открито на „Пингвините“, организирано от Международния младежки център. Ще бъде показана лентата „Песен за Човека“. Тя е дело на младите старозагорски творци и възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Петър Дойчев и Гордан Коев и разказва за поета Никола Вапцаров.

Заключителното събитие в програмата ще бъде в неделя вечер – концертът на дует „Ша-Ша“, а негов домакин ще бъде отново Къщата на Архитекта.

Творчески колектив „На Улицата“ е неформално обединение на организации, артисти и общественици, които събират усилия за развитие на културното IQ на Стара Загора и създаването на мрежа от арт локации в града на липите. В колектива участват Държавна опера – Стара Загора, Държавен куклен театър – Стара Загора, Къщата на архитект Христо Димов, Dolap.bg, Мирчо Христов, Първан Симеонов, арх. Мартин Паскалев, Димитър Митев, Деница Шишкова и много други творци и активни граждани.

Програмата тази година е изцяло „на мускули“ – заради всеобщите проблеми около коронавируса и липсата на средства и среда за различни културни дейности. Заради коронавируса ще се спазват и определени правила за публиката.

Творчески колектив „На улицата“

Стара Загора

Ви кани на: На улицата 2: Преоткриване

Артистична и архитектурна програма

10 – 13 септември 2020

 Творческа зона „Сава Силов“

10 септември, четвъртък

16:30 – 18:00 ч. – Преоткриване: Пътуване в миналото - разходка из част от арт мрежата на Стара Загора. В нея ще разгледаме вдъхновяващи сгради и пространства свързани с културата, архитектурата и историята на града. Начална точка: Къщата на Архитекта.

17:00 ч. – Откриване на фотоизложба „Изкуството съживява…“ на Рад Димитров; Инициирано от Държавна опера – Стара Загора и Dolap.bg

18:30 – 21:00 ч. – Урбанистични срещи: Преоткриване.
Място: Къщата на Архитекта (в случай на дъжд събитието ще се проведе в актовата зала на 6-то Основно училище)

- “Хората за града”
Лектор: Ангел Бондов, НеФормално

- “Ролята на гражданското общество в развитието на градското земеделие”
Лектор: Д-р Дона Пикард, изследователски проект „Градско земеделие“, БАН

- “Сблъсък на ортодоксии: време и пространство в постсоциалистическите градове”
Лектор: Радослав Илиев, ИСИРКС

- Арх. Дора Иванова, проект „Бузлуджа“

- Дискусия

* Събитието е със свободен вход, но с ограничен брой места. Предвиден капацитет: 30 души.
Събитията от поредицата „Урбанистични срещи: Преоткриване“ са инициирани от Първан Симеонов, арх. Мартин Паскалев, Мирчо Христов, Международен младежки център – Стара Загора и Къщата на Архитекта.

11 септември, петък

16:30 – 18:00 ч. Преоткриване: Завръщане в бъдещето – разходка из част от арт мрежата на Стара Загора: новите творчески точки в градската тъкан, „тайните“ пространства с потенциал за развитие и как заедно могат да се вплетат в обща артистична визия на града; Начална точка: Къщата на Архитекта

18:30 – 21:00 ч. – Урбанистични срещи: Преоткриване
Място: Къщата на Архитекта (в случай на дъжд събитието ще се проведе в актовата зала на 6-то Основно училище).
- “Опитът с творческите локации във Варна”
Лектор: арх. Явор Панев, „Таляна“, Варна

- “Старозагорската млада генерация архитекти – Възможната пешеходна зона”
Лектори: арх. Велимир Георгиев, арх. Александър Бакърджиев

- “Планиране на хаоса или хаос в планирането?”
Лектор арх. Любо Георгиев, Визия за София

- Дискусия

* Събитието е със свободен вход, но с ограничен брой места. Предвиден капацитет: 30 души.

12 септември, събота

10:00 – 12:00 ч. - Техника за рециклиране на хартия и изработване на арт-изделия от нея на ДГ No10 “Светлина”.

10:30 ч. – “Червената шапчица” - куклен театър за деца над 3 години; Място: Куклен Театър – Стара Загора. Събитие с вход;

12:00 ч. – Предизвикателна изложба “Пресъздай картина” с участие на живо на ученици от класовете по изобразително изкуство на г-жа Десислава Танева от ППМГ “Гео Милев”, Стара Загора.

17:00 – 18:00 ч. – Рисунки от цветен пясък и карикатури, изпълнени от децата в ДГ No. 10 “Светлина”.

18:00 – 20:00 ч. – “Пространство с кауза” - Забавно-информационна програма на Международен младежки център – Стара Загора, Спасителен център за диви животни “Зелени Балкани” и други организации. Място: Пингвините.

20:00 – 21:30 ч. – Кино на открито: “Песен за човека” – студентски пълнометражен филм за великия български поет Никола Й. Вапцаров, създаден от старозагорските творци Петър Дойчев и Гордан Коев. Място: Пингвините.

13 септември, неделя
10:30 – “Банда бацили” - куклен театър за деца над 3 години; Място: Куклен Театър – Стара Загора State Puppet Theatre – Stara Zagora
Събитие с вход;
19:00 – 21:00 ч. – Есен с песен – концертно с “Ша-Ша”; Място: Къщата на Архитекта;
Събитие с вход;
Отворени врати: 19:00 ч.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн