БАС в Стара Загора създават библиотечен фонд

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Девети септември ще бъде отбелязан в 11:30 часа пред Братската могила

63563Със събиране на архивни материали са се заели представителите на Българския антифашистки съюз (БАС) в Стара Загора. Инициативата ще сложи началото на създаване на библиотечен фонд, който да съхрани историята в старозагорска област. Антифашистите се обръщат към активисти, стопански дейци, ръководители, които да предадат запазени снимки, документи, слова, речи, книги, свързани с антифашисткия период и социалистическото строителство. Историческата сбирка ще включва и фонотека, която ще се подготви със спомени на ветерани от областта, с техните преживявания, болки и радости. Това съобщи председателят на БАС Трифон Митев на съвещание, което се проведе днес. По думите на антифашистите истинската памет, достойнството и подвигът на героите трябва да се предадат на поколенията, за се помни и да се почитат храбрите мъже и жени от старозагорско, участвали в градежа на България и загинали за светлото бъдеще на родината.

Антифашистите се подготвят и за честването на 76-тата годишнина от Девети септември. Тя ще бъде отбелязана във всяка общинска организация на БСП в старозагорска област с поднасяне на цветя пред паметниците, с възпоменания, доброволчески акции, премиери на книги, с кръгли маси за периода от победата над фашизма и началото на социалистическите преобразования в България до днес, и др.

В Стара Загора честването ще започне в 11:30 часа пред Братската могила на 9-ти септември. Старозагорските антифашисти обявиха, че ще се присъединят отново към инициативата на Младежкото обединение в БСП, което за 4-та година организира своя поход-поклонение до паметниците на героите в старозагорското село Яворово. Участниците потеглят от центъра на селото в 18 часа към местността “Водениците”.

Представителите на БАС обсъдиха и организацията на прекия избор в БСП на 12-ти септември, когато те ще упражнят своя вот.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн