Проф. Минко Балкански се срещна с млади таланти в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DSC_0005DSC_0011 (1)Ученици от новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, от Академията за компютърни и природо-математически науки и от Регионалния център по извънкласно образование към Фондация „Миню Балкански“ се срещнаха днес със световноизвестния физик и дарител в образованието проф. Минко Балкански. В залата на Международния младежки център на Община Стара Загора те с интерес изслушаха разказа за живота и дейността на 93-годишния учен.

„Вие сте тези, които тепърва ще пишат страницата на историята на образованието в Стара Загора и страната. Малко ученици имат привилегията за такива срещи. Пожелавам Ви дръзновение“, каза в началото на срещата Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности. Тя припомни, че откриването на новото училище е станало възможно с изключителното съдействие на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с когото младите таланти също ще имат среща.

DSC_0013„С упоритост, постоянство и много труд може да се постигне всичко. Понякога пътят не е прав, но като си знаеш целта, успяваш“, обясни на бъдещите учени проф. Балкански. Той ги призова да бъдат трудолюбиви и алтруисти. След това разказа за пътя си от старозагорското село Оряховица до престижните училища в Париж. Още в началното училище той проявявал интерес към различни учебни предмети. Станало му скучно и поискал да взема по 2 класа за година. Отишъл сам при тогавашния министър на образованието, за да му разреши. На 14 г. става студент по химия в Софийския университет. Решава да замине за Франция, успява да стигне до Париж и оттам тръгва пътят му към висините на науката.

Професорът не пропусна и любовта си към музиката. Още в Оряховица баща му го накарал да свири на цигулка, даже ходили в завод „Кремона“ в Казанлък, откъдето му взели инструмент. От три години Минко Балкански учи и пиано. Затова и в летните курсове, които организира Фондация „Миню Балкански“, има задължително часове по музика, както и по алтруизъм. Всяка година през тях преминават по 600 деца.

Сега проф. Балкански е тук, за да определи тримата лауреати на фондация „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща. Вече 28 години ученият помага на талантливи българи за кандидатстване в най-престижните френски учебни заведения. Той разказа, че българите живеят в неговата къща и участват активно във всички домашни задължения като миенето на чинии например.

Младите старозагорски таланти му пожелаха да е жив и здрав още дълги години, а след това се наредиха за автографи от биографичната книга на професора „Устрем и воля“.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн