Освещават църквата „Св. Атанасий“ в с. Виден на 30 август

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2462IMG_2459 (1)На 30 август – 12-та неделя след Петдесетница, в 9:30 часа Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще освети новия храм „Св. Атанасий“ в с. Виден. След чина по освещаване на църквата ще бъде извършен и ритуал на свето кръщение.

Ден по-рано, на 29 август, в 10:00 часа ще бъде отслужен молебен в старата църква „Св. Атанасий“, по-известна като Потопената църква на село Виден. Тя е построена между 1851-1854 г. и е известна с най-кристалния камбанен звън. Казват, че удивителната й акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон, на който в празнични дни се разполагал хорът. В средата на миналия век в България се развихря ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на „Копринка“ се включват бригадири от цяла България. През 60-те години на миналия век каптираните от река Тунджа водни маси заливат района и хората са изселени. Днес насред голото поле могат да се видят само останките на храма и основите от стари зидове.

В центъра на преместеното село Виден през лятото на 2006 година се прави първа копка за храм, който отново носи името на Св. Атанасий. За да се съгради са вложени лични средства на бившия кмет на община Павел баня Станимир Радевски, настоящия градоначалник Иса Бесоолу, трудът и постоянството на кметския наместник на с. Виден Славчо Колев и църковното настоятелство с председател свещеноиконом Иван Тотунов и членовете Николина Тодорова, Анка Тенева и Видка Христова. Арихтектурата е дело на Борис Георгиев, дърворезбата на Иван Бубев, а техническото обслужване на Николай Колев.

IMG_2460IMG_2468
IMG_2461
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн