Организаторите на Фестивала на виното и културното наследство обявиха началото на избора на Царица на АВГУСТИАДА 2020

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
2018-172018-13Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wineconsulting & businesssolutions, в партньорство с Община Стара Загора, за девети пореден път организират Фестивал на виното и културното наследство “Августиада”, който ще се проведе на открито, на Античната улица в Стара Загора от 25 до 27 септември 2020 г. Фестивалът е включен в програмата на Празника на града – 5 октомври.

Традиционно в рамките на събитието ще се избере ЦАРИЦА НА АВГУСТИАДА като посланик на Фестивала. Царицата на Августиада 2020 ще получи оригинална корона и заедно с двете подгласнички ще бъдат наградени с парични и предметни награди. Те ще вземат участие в официалното откриване на фестивала. Всички участнички в конкурса ще получат подаръци, осигурени от организаторите и спонсорите.

Организаторите отправят покана към момичетата и младите жени от община Стара Загора на възраст над 17 години да се включат в предварителния кастинг и да станат част от уникалната проява чрез конкурса за избор на Царица на “Августиада 2020″.

Кандидатките за участие в конкурса могат да се записват от 3 август до 4 септември 2020 г. в Туристическия информационен център към Община Стара Загора, на адрес: бул. „Руски“ 27, от понеделник до петък – от 09:30 ч. до 17:30 ч. и в събота и неделя – от 10:30 ч. до 17:00 ч., а също и на имейл d.petrova@starazagora.bg. Необходимо е да представят кратка информация за себе си и три подбрани лично от всяка участничка снимки. Две от снимките трябва да представят кандидатката в цял ръст, една снимка да е портретна – в близък план на лицето.

Кастингът, на който ще се подберат претендентките, ще се проведе на 5 септември 2020 г. от 12:00 ч. във фоайето на Държавна опера – Стара Загора, а конкурсът – на 25.09.2020 г. от 19:00 ч. на открита сцена на Античната улица на римския град Августа Траяна.

Царица на Августиада
Статут

Обща информация
Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, който се организира ежегодно през месец октомври от Търговско-промишлена палата и компания OINORAMA wineconsulting & businesssolutions, в партньорство с Община Стара Загора. 2020 година Фестивалът ще се проведе от 25 септември до 27 септември и е включен в програмата на Празника на града – 5 октомври.
Името на Фествала и конкурса са вдъхновени от хилядолетната история на Стара Загора, а Августа Траяна е едно от древните му имена.
Стара Загора може да се гордее с много културно-исторически забележителности и артефакти и един от тях е великолепната мозайка Дионисиево шествие – една уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието. Традициите, свързани с виното, са издигани в култ още от дълбока древност и Стара Загора е запазила тези традиции и до днес. В последните години винената и кулинарната култура в България бележат впечатляващо развитие и събития от такъв характер се радват на огромен интерес. Форумът в Стара Загора, с неговата уникалност и неповторима атмосфера, се очертава като водещ във винения календар на България с голям потенциал за привличане на международния интерес.
Фестивалът е съпроводен с богата и разнообразна, културна програма, с участие на културните институции на Стара Загора и много старозагорски състави.
1. Цели на конкурса
- Популяризиране на културно-историческото наследство на Стара Загора;
- Популяризиране на лозарството и винопроизводството като важен поминък на българите от Тракия;
- Популяризиране на Фестивала на виното и културното наследство Августиада и превръщането му в устойчива туристическа атракция, с която да се привлече вниманието не само на жителите на града, а и на гости и туроператори от страната и чужбина.

2. Участнички
Участничките се подбират сред младите момичета и жени на община Стара Загора на възраст над 17 г. , чрез предварителен кастинг, провеждан от организаторите на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Участничките ненавършили 18 г. ще трябва да предоставят декларация за съгласие за участие от родителите си.
Критерий за право на участие са красотата, индивидуалност и естетика, стил, познания и интелект, умение за общуване.
3. Подготовка и провеждане на конкурса и избор на Царица на Августиада
Подготовка
Претендентките за титлата Царица на Августиада, при подготовката за конкурса:
- посещават културно-исторически обекти, свързани с града Августа Траяна, за да се докоснат до античното наследство на Стара Загора и споделят преживяното;
- посещават и участват в гроздобер в селата от Община Стара Загора;
- запознават се с производството на виното;
- представят се пред старозагорската общественост, чрез медиите.
Провеждане
Конкурсът се провежда в два тура:
Първи тур :
Представяне на претендентките
Представяне на видео с участието им в мероприятията от подготовката
Целта е участничките да представят мотивацията си за участие в конкурса, комуникативни умения, познания, индивидуалност, както и своето виждане за мисията на Царица на Августиада.
Втори тур:
Дефиле на претендентките в характерно за римлянката облекло и бижута.
Целта е участничките да представят походка, сценично поведение, грация, стил и чар.
Избор на Царица на Августиада
Компетентно жури отличава 3 участнички – Царица на Августиада и нейни две подгласнички.
В състава на журито влизат представители от:
Община Стара Загора
Търговско-промишлена палата – Стара Загора
OINORAMA wineconsulting & businesssolutions
страната – международен акцент
Културните институции в града.

Корона и награди
Победителката и нейните подгласнички получават отличителни ленти, с надпис:
„Царица на Августиада“
„Първа подгласничка – Царица на Августиада“
„Втора подгласничка – Царица на Августиада“
Царицатата на Августиада се коронясва. Короната е уникат, специално изработен за нея.
Награди получават всички претендентки.
4. Мисия на Царица на Августида
Мисията на избраната Царицата на Августиада е да бъде посланик на Фестивала:
Инициира и участва в различни благотворителни прояви;
Представя града на различни национални и международни форуми;
Красив посланик и на България по света.

ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн