Направиха първа копка на реконструкцията на жп гара Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5513IMG_5509Сдружение от 4 фирми “Европейска железопътна гара Стара Загора” (“Парсек Груп” ЕООД, “Престиж бизнес-93″ ООД, “Бигла – III” OOД и “АТМ” ЕООД) е изпълнител на проекта за реконструкция на гаровия комплекс в областния град. Стойността на проекта е 9,726 млн. лв., срокът на изпълнение – 24 месеца, съобщи генералният директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура” инж. Красимир Папукчийски.

Този очакван от десетилетия проект ще даде ново удобство на пътуващите, заедно с другите обновяващи се гари – Подуене, Казичене, Искър, Нова Загора, Айтос, Шумен, Разград – каза министърът на транспорта Росен Желязков. Предвидени са  мерки за енергийна ефективност, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и ще бъде изградена нова климатизация. Гарата ще разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност.

Проектът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

Сегашната сграда на жп гара Стара Загора е проектирана през 70-те години на ХХ век и оттогава не е извършван основен ремонт. Новият проект е на архитектурно студио АТМ с основател и управител арх. Ивайло Мишев, с проекти на летищата в София и Бургас, на фонтаните в столицата пред Народния театър “Иван Вазов” и в Южния парк, спортната зала в Нова Загора и др.

*  *  *

„Сградата на старозагорската гара е емблематична. Това е реално входно-изходна точка на града ни. С нейния ремонт ще се повиши и статутът на града, и качеството на обслужване на пътниците. Аз съм оптимист, че ще бъде реализиран един хубав проект, който ще бъде извършен в качествено“, каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров при символичната първа копка за стартиране на проекта. Той припомни, че само преди дни започна и реализацията на проекта за реновиране на Станционната градина, която е се намира в непосредствена близост до жп гарата.

На церемонията присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Росен Желязков. Той посочи, че обновяването на гарата ще даде нов облик на града и ново усещане за модерност и удобство на пътуващите.

Предвидените по проекта дейности имат за цел пълното архитектурно и функционално преустройство на гаровия комплекс за повишаване на комфорта на гражданите и постигане на оперативна съвместимост на системата – ангажимент, който ДПНКЖИ има като управител на инфраструктура в рамките на Европейския съюз.

Конструкцията на приемното здание ще бъде приведена в съответствие със съвременните изисквания към конструктивните елементи. Инсталациите и системите ще бъдат осъвременени, ще се повиши енергийната ефективност на приемното здание, ще се създадат комфортни условия за гражданите. Предвижда се гарата да разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност. Договорът за ремонта е на стойност  9 726 944 лв.

Приемното здание на жп гара Стара Загора е проектирано през 70-те години, влязло е в експлоатация през 1982 г. и оттогава не е извършван основен ремонт.

Сред присъстващите на церемонията бяха още областният управител Гергана Микова, генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, председателят на управителния съвет на НКЖИ Христо Алексиев, ръководителят на проекта арх. Ивайло Мишев, зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов, гл. архитект Виктория Грозева, секретарят на местната администрация Делян Иванов, общински съветници, граждани и медии.

 

IMG_5483Garata proekt big 2

Garata proekt big 1
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн