Живко Тодоров пред Би Ти Ви: Нужна ни е крачка назад, за да възстановим нормалността в държавата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420503P1420511В предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви, в разговор по актуалните проблеми на България с водещия Антон Хекимян, кметът на Стара Загора и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ каза днес следното:

През последните седмици премиерът Борисов проявява сериозна активност по отношение на различните теми и няма въпрос, който да не е минал по някакъв начин през него като отговор. Но политическата обстановка не е нормална. Поради това има и доста млади хора навън, които протестират – не защото харесват БСП или искат да ги върнат на власт, а защото имат конкретни искания за нормалност в политиката. Която нормалност според тях е прекрачена.

Вина за това носят всички институции в държавата. Не може в годината с най-тежка криза, в която целият свят търси решение на икономическите и на здравните проблеми на населението, в България институциите да не си говорят. Считам, че това е погрешно. Затова трябва да се направи така, че институционалният диалог да бъде възстановен. Това ще успокои обстановката. Думите от всички страни са много крайни. Това е погрешното. Защото ние не се намираме във военна обстановка. Не се намираме във война. Нека всички политици да се върнат на масата на диалога, за да търсят заедно решенията.

Младите са на улицата, защото никой не им предлага конкретни решения. Много от тях не успяха да си намерят работа на морето заради това, че част от хотелите там не работят. Бизнесът също разчита на подкрепа от държавата. Затова най-важното сега е президент, премиер и всички институции, включително партиите, да бъдат много по-отговорни, да покажат, че мислят за хората и заедно да начертаят мерки. Защото до редовните избори остават 6-7 месеца, не година или две. Срещам се често с хотелиери, ресторантьори, с тяхната асоциация, която непрекъснато търси контакт с институциите в държавата в опит да си реши проблемите. Истинските мерки, които трябва да се вземат, са подпомагане на бизнеса, на онези социални групи, които са най-уязвими в момента. На възрастните хора, които са сами и имат нужда от подкрепа за есента и зимата, както и на онези млади хора, които са останали без работа и без доходи.

България има най-голяма нужда от единство точно когато се намира в трудно положение. На сградата на парламента пише “Съединението прави силата”. Но къде е днес съединението в България? Ето това трябва да върнем ние. Във всяка една партия има хора, които са нарушили този баланс. И трябва да преминат през своето его, за да го възстановят. Трябва нормално да общуваме помежду си и да търсим решения. Не считам, че подаването на оставка е единственият акт за това. Трябва да се върнем крачка назад, за да намерим общия диалог и да потърсим решение на проблемите на хората. Приоритетите на България за следващите 7 години трябва да бъдат обсъдени между всички. Не може да има приоритети на една или друга партия. Трябва да има приоритети на държавата. За това си заслужава да се загърби егото, да се седне на масата на диалога и да се предложи конкретна програма, с която да покажем растеж. Това изискват националните интереси.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн