Храмовете в с. Ягода и гр. Мъглиж посрещат мощи на светци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9803IMG_9802Две архиерейски литургии са предвидени до края на месец юли в Казанлъшка духовна околия. По време на първата – на 27 юли, когато църквата почита Св. вмчк и целител Пантелеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиеп. Охридски, в храм „Св. Пантелеймон“, с. Ягода, миряните ще могат да се поклонят пред частица от мощите на Св. Пантелеймон. На втората – на 29 юли – Св. мчк Калиник. Св. свщмчк Висарион Смоленски, в храм „Св. Димитър“, гр. Мъглиж, ще бъдат донесени мощите на Св. Димитрий.

Идеята на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан е подкрепена от архиерейското наместничество в Казанлък и от община Мъглиж.

Мощите, съхранявани в Шипченския манастир, ще бъдат донесени от игумена на светата обител йеромонах Панкратий. Той е възпитаник на Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“. Подстриган е за монах през 2013 година, а от 1 юни 2020 година е избран за игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово“.

В събота, когато църквата почита Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия девица, митрополит Киприан оглави св. Божествена Златоустова литургия именно в Шипченската света обител.
IMG_9801IMG_9800
IMG_9799
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн