4 милиона лева дава Европейският съюз за обновяване на Станционната градина в Стара Загора. Днес бе направена първата копка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420468P1420475Започва изпълнението на проекта по Оперативна програма “Региони в растеж” “Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на Станционната градина в Стара Загора”. Стойността на проекта е 4 394 004 лв. Четири милиона от тях са безвъзмездна помощ от Европейския съюз за старозагорци.

Стартът на дейностите по проекта бе даден този следобед в присъствието на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметовете инж.Янчо Калоянов и Милена Желева, областният управител Гергана Микова, секретарят на местната администрация Делян Иванов, Момчил Борисов – управител на фирмата, изпълняваща проекта, общински съветници, членове на екипа по изпълнение на проекта, гости и медии.

„Проектът цели обновяване на Станционната градина, която да не бъде откъсната точка, а да се превърне в подходящо място за отдих и почивка на хора от всички възрасти“ – с тези думи към пристъстващите се обърна кметът Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че предстоящият ремонт на ЖП гарата ще допринесе също за подобряване на градската среда.

Тодоров посочи, че за постигане на цялостно завършване на пространството е необходимо да бъдат обновени и сградите, намиращи се в източната част на градината. „Проведени са разговори с ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков и ще бъдат водени преговори с Министерството на земеделието, така че те да влязат в управление на Ректората на висшето учебно заведение и да може там да се провеждат учебни занятия. Това ни е амбицията, за да може тук да се напълни със студенти и млади хора“ – отбеляза кметът. Той пожела на изпълнителя да работи бързо, качествено, така че гражданите на Стара Загора да се насладят на резултата.

Главният архитект на Община Стара Загора арх. Виктория Грозева представи проекта, като подчерта, че това е първата рехабилитация на Станционната градина от създаването й досега. По време на ремонтните дейности ще бъде извършена реорганизация и цялостно подновяване на алейната мрежа с нови, различни по форма и цвят бетонови павета. Предвижда се оформянето на три площадни пространства, ситуирани при северния, южния вход на градината и в централната зона. Там се предвижда водна площ, която да бъде комбинация от сух фонтан и водно огледало. Ще бъде изградена и детска велоалея с обучителна площадка по безопасност на движението, както и четири детски площадки за различни възрастови групи, които ще отговарят на всички съвременните тенденции за безопасност.

Ремонтните дейности включват цялостна подмяна на парковата мебел и осветителните тела с нова съвременна визия, допълни арх. Грозева. Тя подчерта, че по време на дейностите ще бъде запазена и консервирана съществуващата растителност. Ще има система за изкуствено оросяване на зелените площи, както и видеонаблюдение в целия парк.

С обновяването се цели създаване на устойчива, естетична и безопасна градска жизнена среда, допринасяща за по-високо качество на живот и по-голяма сигурност за гражданите.

От фирмата изпълнител „ВДХ“ ЕАД посочиха, че след началото на строителните работи Станционната градина ще бъде затворена за посетители.

Срокът за изпълнение на реконструкцията по проект е 30 месеца, до 25 декември 2022 г. Очаква се обаче тя да приключи значително по-рано. Общата площ на градината е близо 52 дка.

Преди първата копка водосвет отслужиха четирима свещеници от Старозагорската света митрополия – отците Богослов, Йордан, Петър и Цветан.

Още по темата:
Връщат към живот скулптури на утвърдени творци, създадени в Стара Загора

P1420480P1420482

P1420484P1420461
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн