Протестите – демократичен, но и опасен социален инструмент

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Chervena tochkaГолям проблем е, че все по-често напоследък протестите са инспирирани. На хората им се внушава определено поведение. Това се подготвя постепенно, месеци наред. Съществуват високоефективни социалнопсихологически механизми за това. Има щабове, които планират и провеждат съответното въздействие върху публиката посредством медиите. Вчера чухме как Божков-Черепа използва сугестията върху масите за решаване на политически задачи.

Протестите са разрушителен инструмент. Виждаме как сред мирно изявяващите волята си граждани много често се инфилтрират платени ултраси, чиято единствена задача е да предизвикат конфронтация, да нажежат обстановката с цел по-нататъшното й използване за политически цели.

Много българи днес излизат на улицата не защото имат проблеми, а поради политическата си принадлежност към опозиционна сила. На протестите като правило вече се иска власт. Заявяването на потребности е изтикано в ъгъла. Част от укрепналия бизнес вече настоява да има роля не само в собствените си фирми, но и в държавното управление. И използва като жив щит при политическата си атака неориентирани младежи, бедните и гладните. Бърза да прескочи легитимния изборен път към властта.

Силовите протести са стъпканата пътека през демократичната градинка. Много е съблазнително да прегазиш тревата на социалния мир, да стресираш обществото със среднощни погроми, за да стигнеш по втория начин до жадувания адрес на властта на “Дондуков” 1. Но това е политическо бракониерство, опит за спечелване на играта чрез забърсване на всички фигури върху дъската с лакът.

Протестите са и опасен инструмент. Видяхме погромите в САЩ съвсем неотдавна. Помним и погромите на “жълтите жилетки” във Франция от миналата година. Никой не желае магазинът или колата му да бъдат разбити от улични шайки. Но има много желаещи да трошат и разбиват.

Снощи провокатори са окървавили протеста в София – има ранени двама протестиращи и двама полицаи. В средата на множеството е била хвърлена бомба, съобщава “24 часа”. Момче е останало на земята, двама полицаи са му се притекли на помощ, но ултрасите са ги нападнали. Разбита е врата на сградата Народно събрание-2.

Протестите могат да бъдат лекарство, но могат да бъдат и отрова за едно общество. Зависи от дозата. И от това, кой и с каква цел бие инжекцията. Помним протестите и стачката през 1997 г., които бяха използвани като претекст за обезценяване на лева и кражба на парите на българите.

Не на последно място протестите са инструмент за ангажиране в политическите игри на младото поколение. Политическата система, изградена на основата не на консенсуса, а на разделението и взаимния контрол, има нужда да се възпроизвежда. Протестите са едно от най-ефективните средства за шоково въвличане на младите в нея. И тя ги използва със завидно постоянство година след година.

Протестите имат и положителното свойство, че служат като клапан за изпускане на парата. Всички знаем колко трудно се живее. Човек има нужда понякога да отиде и да повика на воля.

Мирните протести са нормално демократично средство исканията на хората да бъдат заявени на висок глас. Стига да има формулирани такива искания. Те със сигурност стигат до ушите на управляващите.

Иначе за качване и сваляне на правителства механизмът е ясен – парламентарни избори. Каквито идват след няколко месеца.

Максим Добрев
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн