22 години от кончината на дядо Панкратий – Заупокойна литургия и панихида в Бачковския манастир

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9490IMG_9488В Бачковския манастир „Успение Богородично“, в съслужение с Техни Преосвещенства Величкия епископ Сионий – игумен на светата обител и Месемврийския епископ Яков, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави Заупокойната света литургия и панихидата по повод 22 години от кончината на Старозагорския митрополит Панкратий. В службата се включи, както цялото монашеско братство, част от което е бил и блаженопочиналият архиерей, така и духовници от Старозагорска епархия и хора при Катедралния храм „Св. Николай“, с диригент Мария Колева.

Митрополит Киприан започна словото си с думите: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7).

„Тези именно думи на боговдъхновения св. ап. Павел изплуват в нашето съзнание при вида на това молитвено събрание. Наистина много често словата, посветени на преждеотшедшите наши църковни отци започват точно с тази апостолска заръка, но не заради тази традиция започвам своето слово с тях, а защото с пълна мяра ги отнасям към конкретната личност на този, който днес ние е събрал, за да почетем паметта му и да си спомним многоценните му трудове, многоликата му деятелност и да се поучим от неговия живот и пример.

Моето сърце е преизпълнено с чувства и емоции, които нахлуват със спомена за приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, в чиято обител, днес ние се намираме, става послушник, а по предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската православна църква, приема монашески постриг с името Панкратий, където носейки различни послушания натрупва опит и израства духовно за последващото му служение.

Дълбоко съм развълнуван и това вълнение нито мога, нито бих желали да скрия от Вас, защото твърде близък до сърцето ми е блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий. За мен дядо Панкратий е не само предшественик на богодаруваната епископска катедра, но и духовен отец, наставник, родил ме в Бога, духовен образец, сложил отпечатък върху цялото ми служение.

Ето такъв образ ни е събрал днес, под купола на храма в Бачковската света обител, ето такава личност сега почитаме, ето такъв архиерей и общественик се издига пред духовния ни взор и ни призовава неуморно да се трудим „Церкви и Отечеству на пользу“.

Едва ли е нужно да изтъквам поотделно богатите дарувания, с които Бог щедро бе сподобил приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, защото мнозина са тези, които са се докосвали до неговата дълбока вяра, богата ерудиция, дипломатичност, съчетана с мъдро смирение, и чистосърдечна откритост. Едва ли е нужно да припомням за безбройните таланти на блаженопочиналия дядо Панкрантий, които не оставаха незабелязани дори и от непросветените и неукрепнали във вярата, какъвто все още бях при първите си срещи с него.

Личността на приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий е толкова богата, че при всеки допир с нея човек открива нещо ново и удивително. Неговата молитвена съсредоточеност, ораторска способност и бащинска любов бяха достатъчни, за да запалят всеки, до когото се докосваше дядо владика и да го приведат при Христа.

Ето защо, спомняйки си дълга, който ни завеща приснопаметния Старозагорки митрополит Панкратий с едни уста и едно сърце да просим от Господа покой за Неговия верен раб, който неуморно се труди на Господнята нива. Бог да го прости. Нека вечна и блажена бъде паметта му. Амин!“, завърши обръщението си владиката. В знак на признателност и благодарност той подари на любезния домакин Велички епископ Сионий икона с образа на Св. Стефан.

Припомняме, че вчера, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Епархийският съвет на Старозагорска света митрополия проведе изнесено заседание в Бачковския манастир. На него бяха обсъдени актуални въпроси и проблеми, изслушани бяха доклади, разгледани бяха преписки и молби от миряни.

IMG_9498IMG_9489
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн