Актуална обстановка и превантивни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 в Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
__Koronavirus 660От началото на епидемията към 0 часа на 9 юли 2020 г. заболелите от COVID-19 в Старозагорска област са 162-ма, като през последната седмица броят им плавно се увеличава.

За изтеклия ден, 8 юли 2020 г., регистрираните случаи са 10, от които 6 от Стара Загора и 1 от община Стара Загора, 1 от община Мъглиж, 1 от община Раднево и 1 от Чирпан.
Възрастовото разпределение е следното:
* до 18 години – 2 деца
* от 18 до 40 години – 3 лица
* над 40 години – 5 лица.

Във връзка с публикувана информация днес за установени 11 положителни лица в област Стара Загора на 8 юли 2020 г., които са носители на инфекцията COVID-19, уточняваме, че:

В двете лаборатории в Стара Загора, извършващи диагностика с PCR тест, на 8 юли 2020 г. са установени десет души с COVID-19 на територията на област Стара Загора.

По данни на Националната информационна система за COVID-19 единадесетият случай за област Стара Загора с положителен резултат на 8 юли 2020 г. е установен по метода PCR в медико-диагностична лаборатория „Цибалаб” ЕООД – София, и е за лице с постоянен адрес в Стара Загора. Епидемиологичното проучване (по данни на лицето) установява, че временната му регистрация и пребиваване са в София, където контактува със Столичната РЗИ.

През последните дни се наблюдава дифузно разпространение на инфекцията, с леко протичане.

В област Стара Загора, видно от националната информационна система за COVID-19, лицата под карантина са 861, а лицата с изтекла карантина – 7193.

Всички положителни и контактни на положителни от първи ред са карантинирани.

През второто тримесечие на 2020 г. инспектори от РЗИ – Стара Загора извършиха тематични проверки в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ (195) и обекти с обществено предназначение (730) за спазване на противоепидемичните мерки и носене на лични предпазни средства, спазване на дезинфекционния режим в помещенията и хигиена на ръцете. Проверките показват, че са осигурени необходимите лични предпазни средства и не са констатирани нарушения по противоепидемичния режим.

НАПОМНЯМЕ:
За да се предпазите от заразяване от вирусни инфекции:

* Носете чиста предпазна маска в закрити помещения
* Почиствайте често ръцете си. Използвайте сапун и вода или кърпичка, напоена с течност на алкохолна основа.
* Стойте на безопасно разстояние от всеки, който кашля или киха.
* Не докосвайте очите, носа или устата си.
* Останете вкъщи, ако се чувствате зле.
* Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ. Обадете се предварително.
* Избягването на ненужни посещения на медицински заведения дава възможност на системите на здравеопазването да работят по-ефективно, като по този начин защитават вас и другите.

Експертен съвет по епидемиология
при РЗИ – Стара Загора
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн