Представители на „Мини Марица-изток” ЕАД участваха в работна среща по проект DeCarb

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_7580Представители на „Мини Марица-изток” ЕАД участваха в работна среща на заинтересованите страни по проект „Подкрепа за преминаване към чиста енергия в ЕС региони с интензивен въгледобив”, с работно заглавие DeCarb, по покана на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) и Черноморския изследователски енергиен център (ЧИЕЦ).

Директорът по производствено техническите въпроси Ясен Чаушев, ръководителят на геоложкия отдел Павел Карачолов и Иван Иванов, ръководител отдел „Електрооборудване”, се включиха заедно с енергийни експерти от региона, Института за енергиен мениджмънт, представители на местните власти, научните среди, работодателски и синдикални организации.

Представени бяха опитът на други държави в енергийния преход и възможностите за прилагане на чужди добри практики у нас, а също така бяха набелязани следващи стъпки за планиране на устойчивото развитие на региона.

Българският клъстър за биотехнологии представи възможности за развитието на региона като водещ в сферата на биотехнологиите, които имат потенциала за създаване на работни места и положителен БВП чрез развиване на производства с висока добавена стойност.

Екип на Нуклеон Консултинг ООД и Института по инженерна химия на БАН представиха технология за прозводство на ел.енергия от въглищата на Маришкия басейн със силно редуцирани емисии СО2 и за производство на суровини за вторични производства.

Проект DeCarb, в който АРИР е водеща организация, се финансира от програма INTERREG EUROPE (85%) и Република България (15%), а TRACER, в който българският партньор е ЧИЕЦ, е финансиран от програма Хоризонт 2020 на ЕС.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн