Студенти-доброволци от Тракийския университет се обучаваха в Поморие

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
watermarkПоморие бе център на обучението на студентите от Тракийския университет, доброволци в Спасителния център на Зелени Балкани.

Първата спирка на младежите в крайморския град бе участието им в работна среща на тема „Замърсяване на Поморийското езеро с отпадъци“, организирана от Зелени Балкани в рамките на Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ (ENI CBC Joint Operational Programme BLACK SEA BASIN 2014-2020)“.

По време на участието си в срещата студентите се запознаха със значимостта на влажните зони и в частност на Поморийското езеро, степента на проблема със замърсяването с отпадъци и картираните нерегламентирани сметища в района на лагуната, влиянието на морските течения за отлагането на отпадъците по крайбрежието, с пилотно проучване и първи резултати от изследване на съдържанието на микропластмаси във водите на Поморийското езеро, както и с дейности и цели на други проекти на същата тематика.

В Посетителския център на Зелени Балкани, намиращ се на брега на езерото, доброволците се запознаха с богатото птиче разнообразие на влажната зона, което имаха възможност да наблюдават директно със зрителни тръби и бинокли. Гид от Зелени Балкани им разказа за проблемите на езерото, както и интересни моменти от над 20-годишната работата на организацията там.

Информацията и снимките са предоставени от СНЦ „Зелени Балкани“.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн