Живко Тодоров: Трябва да създаваме условия за развитие на бизнеса и за задържане на младите хора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4411IMG_4456Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров определи като задача от изключителна важност за региона трансформацията от въглищна енергетика към друг тип икономика. Тази трансформация трябва да върви по линията на намаляване и дори премахване на предприятията, създаващи вредни въглеродни емисии. „Перспективата на Стара Загора трябва да се даде днес, за да може утре да сме подготвени за това, което предстои“, заяви кметът Тодоров по време на дискусия, организирана от Медийна група”Стандарт” съвместно с Община Стара Загора, под надслов „Заедно срещу кризата“.

По думите му сега е моментът за действие, тъй като на региона трябва да му се даде шанс за перспектива. “Ако сега не вземем мерки ние ще натрупаме само негативи. Регионът има нужда от добре платени работни места, за да задържаме младите хора тук, а бизнесът пък има нужда от предпоставки за развитие. Ако сега не поставим новото начало за Стара Загора, след 10 години ще бъде по-трудно“, категоричен е градоначалникът. Регионът и младите хора имат нужда от работни места и то достатъчно добре платени, за да остават. Затова трябва да работим в посока да създаваме предпоставки пред бизнеса – да строи предприятия с добавена стойност и работни места за младите хора“, подчерта кметът. Той изтъкна, че именно затова Тракийският университет е разкрил нови специалности в IT сектора.

Тодоров обясни пред присъстващите, че до дни предстои индустриална зона „Загоре“ да бъде готова, като допълни, че Зоната се радва на голям инвеститорски интерес. “Икономическа зона „Загоре” е почти готова. Тя е от нов тип – с пълна инфраструктура: газ, ток, пътища, има всичко. Вече има инвеститори, закупили терени“, съобщи Живко Тодоров. Изпълнителният директор на Зоната – Радослав Танев разкри, че стойността на инфраструктурата, която е изградена е под 2,3 млн. лева „към този момент има подписа договор с един инвеститор, има входирано инвестиционно намерение за закупуване и на друг терен. Проведени са разговори и с крупен предприемач, който желае закупуване на 60 дка“, допълни Танев.

IMG_4420IMG_4430В дискусията участие взе и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че общността на Стара Загора е изправена пред съдбовен избор за терена на летището си. Той припомни, че за жалост към летището в Стара Загора няма никакъв инвеститорски интерес. То не съществува като летище, тъй като няма лиценз за такова от 2007 г.,а пистата му е изключително малка. За разлика от развитието на летище Пловдив, към което има запитване от стратегически инвеститор за превръщане в карго хъб, интересът към някогашното летище на Стара Загора е нулев. Затова по-добре е то да стане индустриална зона. „Ако обаче старозагорци искат да го запазят, ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес. В случай, че се стигне до решение да се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство“, обясни министърът на икономиката. „Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество“, заяви Караниколов.

По думите му, в страната има два града, които разполагат с големи и атрактивни терени – Стара Загора и Бургас. „Бургас няма да се откажат, но вашият Общински съвет трябва да вземе крайното решение“, обясни министърът. Той подчерта, че Стара Загора ще бъде потърпевш от зелената сделка, която се развива с много бързи темпове.

В подкрепа на думите му и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов обясни, че „Стара Загора през последните години е на водещо място в България по брутен вътрешен продукт на човек спрямо населението. И това се дължи на сектора на енергетиката. Ако искаме да запазим това и да се нареждаме в икономическо отношение непосредствено след София, трябва да се развиваме успешно, като намерим нова сфера и посока, в която да вървим през следващите години“.

Зам.-социалният министър Зорница Русинова обясни пред присъстващите, че мярката 60:40 може да бъде продължена до края на годината, но няма как да е 60 на 0. Винаги трябва да има съпричастност от страна на бизнеса“. Тя каза, че 400 фирми в Стара Загора са се възползвали от подкрепата и представи останалите мерки на държавата за защита на работната сила. Когато се обединят всички – изпълнителна, местна власт, бизнес и когато вървят в една посока, тогава ще има развитие, подчерта Русинова.

IMG_4510IMG_4530Дискусията завърши с награждаване на старозагорците, които са спомогнали най-много за справяне в битката с коронавируса. Сред тях са офталмологът доц. д-р Димитър Джелебов, фирмите „Аякс“, „Армира“, „Алианс-ДН“ и „Ел контрол“, петролна компания „Зара“, екипите на община Стара Загора, които бяха на разположение на възрастните, самотни и трудноподвижни хора през цялото време на извънредното положение, пекарни „Петраки“, фирма “Вистеон България“, СНЦ „Брат за брата“.

За споделена магия на изкуството в извънредна ситуация, крепители на дух и смисъл, съзидатели и люботворци бяха отличени Държавна опера Стара Загора, Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев“, Регионалният исторически музей в Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“.

Участие в дискусията взеха още Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Бойко Таков – изпълнителен директор на ИАНМСП, областният управител Гергана Микова, народни представители, общински съветници и представители на бизнеса.

Дискусията беше проведена при спазване на всички противоепидемични мерки, с измерване на температурата на всички участници.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн