Живко Тодоров и Емил Караниколов в Стара Загора: Време е за действия, за да сме готови за утрешния ден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
43254215645В рамките на новия национален проект на Медийна група “Стандарт” – “Заедно срещу кризата”, в Стара Загора днес следобед се състоя дискусия с участието на кмета Живко Тодоров и министъра на икономиката Емил Караниколов.

“Дискусията е много важна с оглед на това, което предстои на регион Стара Загора – трансформацията от въглищна енергетика към друг тип икономика – каза Живко Тодоров. – На Стара Загора трябва да й се даде перспективата днес, за да може в утрешния ден да сме подготвени за това, което предстои. Ако сега не вземем мерки и не поставим новото начало в Стара Загора, ще трупаме само негативи.

Неслучайно преди няколко години започнахме с индустриална зона “Загоре”, със смесено участие на държавата и общината – припомни кметът на Стара Загора. – Благодарение на отпуснатите средства днес инфраструктурата й е почти построена – газ, ток, вода, пътища, тротоари – има абсолютно всичко, на площ около 140-150 декара. Ние трябва да продължим именно в тази посока. Регионът има нужда от работни места, и то достатъчно добре платени, за да могат да задържат младите хора тук. Затова трябва да създаваме предпоставки на бизнеса да строи предприятия, носещи добавена стойност. В Тракийския университет разкриваме нови специалности в IT-сектора. Смятам, че с протегнати ръце един към друг – държавата, Общината, Университета и всички институции, заедно с бизнеса в града, можем да направим нещо много положително и този преход, който ни предстои, да бъде по-плавен, по-успешен, и в крайна сметка да доведе до запазване на работните места в региона и до задържане на младите хора, които са неговият потенциал.”

“Днес е време за действия, не само за приказки. Защото ако сега няма действия, утре ще си останем само с приказките и със спомена за това, колко икономически добре е била Стара Загора във времето. Затова нека заедно да бъдем отговорни, прагматични, и да използваме възможностите, които ни се предоставят” – призова Живко Тодоров.

Министър Емил Караниколов за пореден път обясни, че инвеститорски интерес към бившето летище на Стара Загора няма. Същевременно инвеститорите търсят индустриални зони върху големи площи – от 200, 700, 1600 декара. Затова според него е целесъобразно бившето летище да се превърне именно в такава зона, още повече че след “Загоре” на града ще е нужна още сега втора. Той наблегна на факта, че обещанието, поето пред старозагорци преди 3 години – създаването на икономическа зона от нов тип, с пълна инфраструктура, е изпълнено.
45652476485
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн