Пешеходната зона и “Пингвините” оживяват в свободен музикален маратон на старозагорските групи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
847874994Старозагорският Творческият колектив “На улицата” първи пробива “вирусната блокада” за улични изкуства в града – с помощта на Община Стара Загора, Международния младежки център в Стара Загора и Къщата на архитекта. Колективът провокира няколко старозагорски банди да участват в три концерта като улични музиканти. Достъпът е съвършено свободен, а всеки може да поощри музикантите, както намери за добре. Идеята е да се напомни, че музикантите продължават да творят заради самата музика, въпреки всички препятствия и несгоди. Именно творците са едни от най-пострадалите от кризата по света. Затова и инициативата е наречена “Музикантите на Стара Загора: Тук сме!”. 

На 3-ти юли (петък), от 17 ч., започва истински маратон със старозагорски групи. Началото е в градинката на Пингвините - с групите “Карашък” (ъндърграунд и етно)
и “L.I.S.” (акустик рок).

Мястото е знаково, защото е в творческата зона около уличката “Сава Силов”. От вече година Творческият колектив “На улицата” превръща зоната в ядро на бъдеща мрежа от артистични локации в града. През септември и декември миналата година имаше специална културна програма, а пустеещата къща на Веселин Ханчев наскоро получи първото си щателно почистване от много време насам – благодарение и на представители на колектива, и на собственици. През септември отново се очаква маратон на изкуства. 

В 18 ч. започва концерт на друго емблеватично ново място – откритото наскоро поетично водно огледало в пешеходната зона по “Цар Симеон Велики”. Музикантите са “Presi Kiss” (акустичен поп и рок) и Иво Златанов с акустична авторска музика

Пешеходната зона на Стара Загора по “Цар Симеон Велики” е замислена именно като място за култура в градската среда. Иновативната среда е дело на млади старозагорски архитекти и съчетава урбанистика с културна визия. В пешеходната зона са проектирани няколко пространства за изкуство. 

Такова е и мястото до някогашната джамия, която сега е Музей на религиите. Затова и в 19 ч. там започва още един концерт с джаза на Дона Мосто /вокал/ и Петър Петров /китара/, с алтернативния авторски проект “Борис Атанасов бенд”, с фюжън от “Project 7″ и с алтернативен рок от “Toma ‘n’ the Hawks”.

Творческият колектив “На улицата” призовава за пълно спазване на противоепидемичните мерки: физическа дистанция, носене на маски и повишено внимание!

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн